čtvrtek 26. září 2013

Vatikán

Vatikán byl asi nejnáročnější, v pořadí třetí den v Římě. Ale když už jsem tam byla, musela jsem vidět co šlo. Takže po vystání 1,5 hodinové fronty do Vatikánských muzeí (a to jsme měli ještě štěstí, běžně se tu čeká i hodin pět), jejichž součástí je i Sixtinská kaple, nás čekalo 7 km zpřístupněných tras, kde jsou k vidění všechna možná umělecká díla od koho si jen vzpomenete. Kdo studuje umění, vřele doporučuji. Jinak to byl celkem masakr lidských těl.


 Měli jsme opravdu báječnou průvodkyni. Není důležité znát jen historická fakta, ta si může člověk načíst, ale třeba kam jít na toaletu je taky nesmírně důležitá informace :-) Leni, zdravím!


 Fronta do Vatikánských muzeí, resp. jen její malinká část. Když má člověk štěstí jako jsme měli my, stojí tu jen 1,5 hodiny, když štěstí nemá, může tu strávit podstatně více času. Přiznám se, že do muzeí jsem šla především kvůli Sixtinské kapli, ta rozhodně stojí za vidění, ale to okolo ... podruhé už nee. Sice jsem navštívila největších komplex uměleckých sbírek na světě, ale zřejmě to nedokážu dostatečně ocenit. 



Mnohem víc mě zaujaly výhledy z kopule Baziliky Sv. Petra na Svatopetrském náměstí.  Zde vidíte jen část nádvoří (je jich celkem 20) a Vatikánské zahrady.


A to vše jsem absolvovala asi jako většina jen proto, abych navštívila Sixtinskou kapli. Fotit se tam pochopitelně nesmělo, zdržovat se tam příliš dlouho taky nebylo povoleno, ale byla jsem tam a užila jsem si tu svoji chvilku v Sixtinské kapli. Zákaz focení vždy respektuji, ale tady, tady jsem cvaknout musela. Sixtinská kaple připomíná Šalamounův chrám ze Starého zákona a je proslulá především díky vnitřní výzdobě, která pochází mimo jiné i od Michelangela. Další zajímavostí je, že se tu pořádají konkláve (shromáždění kardinálů volící papeže).


Co ale rozhodně stojí za to, je Bazilika sv. Petra. Nechci Vás zahlcovat historickými fakty, tak spíš jen obrazem .....


Interiér je opravdu skvostný, dominuje obrovský baldachýn, který stojí nad hrobem apoštola Petra a slouží jako přístřešek pro papežský oltář. Baldachýn byl vytvořen v letech 1624 - 1633 Berninim.  Jen pro zajímavost je vyroben z 927 tun tmavého bronzu, který pochází z Pantheonu. V této bazilice je pohřben i kardinál Josef Beran.


Za 7 euro můžete výtahem vyjet na střechu baziliky, vystoupat (bohužel už pěšky) do kopule a odtud se Vám potom naskytne nejkrásnější pohled na celý Řím.


Kde bydlí papež? Na první fotografii vpravo nahoře v papežských apartmánech. Audienci u papeže musíte žádat půl roku dopředu :-) Na druhé fotografii si potom můžete virtuálně vystát frontu do Baziliky sv. Petra, protože na tom sluníčku, kde bylo přes 30 stupňů, to nebylo nic moc čekání. Naštěstí bylo na co koukat a trvalo to necelou hodinu. Vstup sem je zdarma! Narozdíl od Vatikánských muzeí, kde zaplatíte 16 euro. Na třetí fotografii je socha svatého Petra, který v ruce drží klíč od nebeské brány. Kašna na Svatopetrském náměstí byl jediný chladivý element :-)


Cestou z Vatikánu jsme neopoměli zajít na Andělský hrad (Hadriánovo mauzoleum), který je hned kousek od Vatikánu.






 
 Je to další monumentální kruhová stavba, vybudovaná v letech 135 - 139 na pravém břehu Tibery. Nechal ji postavit císař Hadrián jako rodinné mauzoleum, později sloužila jako papežská pevnost spojená tunelem ve hradbách s Vatikánem. Z ochozu je krásný výhled na Vatikán. Oba břehy Tibery potom spojuje Andělský most. Třetí den jsme zakončili prohlídkou dvou krásných náměstí, ale to si zase nechám na příště.

Sledujte blog, římské dny pokračují! :-)


10 komentářů:

  1. To jsem si zase užila. Děkuji a těším se na další. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak příště nejkrásnější římská náměstí :-) Díky za návštěvu a pěkný den!

      Vymazat
  2. Barunko, nádherné fotky .... Marki

    OdpovědětVymazat
  3. Bazilika Sv. Petra dech beroucí !
    Ty zástupy lidí také, ale za ten zážitek a fotky to stálo :-)
    Díky, Baru a krásný víkend !

    P.S.Dnes konečně u nás po několika zatažených dnech od časného rána svítí sluníčko :-)
    Sice jsou teď po ránu jen 4st. , ale snad odpoledne i víkend bude konečně babí !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně ano! Každý rok bych chtěla na jedno místo, kde jsem ještě nebyla, tak pro letošek mám splněno hned dvakrát :-) Sluníčko si užij, u nás zamračeno a mlhavo, ale to nám nevadí, aspoň si uděláme pohodový pátek doma. Krásný den!

      Vymazat
  4. Z Vatikánu jsem viděla pouze Svatopetrské náměstí a nahlédli jsme do Baziliky...tak mne nová místa a výhledy hodně zaujaly, díky...a nutkání cvaknutí i přes zákaz znám. taky tyto zákazy dodržuju, ale např. Monu Lisu v Louvru jsem také cvaknout "musela"...také s manželem rádi cestujem každý rok do nějakého evropského města, na cestovním seznamu máme např. ještě Benátky, Lisabon, Dublin a cestovat po nějaké severské zemi....Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj cestovatelský seznam tu raději ani nebudu vypisovat, nemá konce :-)

      Vymazat
  5. Krásné fotky! Když vidím Vatikán, tak si představím moji oblíbenou ságu "Ptáci v trní" a Richarda Chamberleina.
    Skvělý příspěvek.....i počasí jste měli skvělé.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na to kdysi koukala! Teď chci znovu kouknout na Prázdniny v Římě a Gladiátora.

      Vymazat