pátek 27. září 2013

Nejkrásnější římská náměstí

Řím je považován za jedno z nejstarších a nejkrásnějších měst Evropy. Je tam spousta krásných náměstí a říká se, že to nejkrásnější je právě Piazza Navona. Barokní náměstí se nachází na místě antického Domiciánova stadionu a okolní budovy stále kopírují jeho tvar.




Piazza Navona je známé především díky Fontáně Čtyř řek (Fontana dei Fuimi) od Berniniho. Najdete tu ale i menší Neptunovu kašnu nebo Maurovu fontánu. Všechny pochopitelně v obležení turistů.




Piazza Navona je oblíbeným místem pouličních malířů, umělců a hudebníků a za zmínku stojí i kostel svaté Anežky na západní straně náměstí.


Z náměstí Navona už je to jen kousek na Piazza del Popolo.


 Na tomto náměstí se dříve konaly popravy!  Uprostřed náměstí stojí egyptský obelisk, který pochází z období Ramsese II. Původně byl tento obelisk umístěn v Circu Maximu, kde se konaly závody vozatajů (tohle místo zmíním ještě později).





Posedět si můžete v některé z mnoha příjemných restaurací. My si vybrali tu s výhledem na náměstí. Údajně je tahle restaurace oblíbená italskými herci. V klidu a pohodě jsme u večeře a lahodné kávy počkali až se setmí a mohli jsme si vychutnat úžasnou atmosféru nočního Říma. Z tohoto náměstí vede věhlasná nákupní tepna Via Corso.


A další náměstí, které mě zaujalo je Piazza della Repubblica (Náměstí republiky) s fontánou štěstí uprostřed.


Piazza della Repubblica je další živou tepnou, kde můžete najít několik zajímavých staveb.


Jednou z nich je bezesporu Kostel Santa Maria degli Angeli, jehož stavitelem je slavný Michelangelo. 

 "Our initial word (as believers) is called Beauty". Whomsoever at her names brings a smile to their lips, judging her to be an exotic nickname of the past bourgeois, of the certainly on can say - either secretly or declared - that they be not stiil able to pray, and very soon, nor able to love.
Hans Urs von Balthasar




Neméně slavnou budovou jsou potom Diokleciánovy lázně, které dříve zabíraly celý prostor nynějšího Náměstí republiky. Dochovala se pouze jejich malá část a to jen díky tomu, že tam Michelangelo postavil již zmíněný kostel Santa Maria degli Angeli. Lázně ve své době pojmuly až 3.000 lidí, byly to lázně veřejné, protože každá bohatá rodina měla doma lázně vlastní.


A poslední náměstí, které bylo velice příjemné, je kousek od židovské čtvrti a nachází se na Tiberském ostrově (Isola Tiberina).




O Ponte Fabrici jsem psala už zde, tohle je druhý z mostů, který vede na Tiberský ostrov a jmenuje se  Cestiův most. Podvečerní atmosféra byla více než příjemná a zrovna tu konala svatba. Nevím jako moc krásná byla nevěsta, ale svatební auto bylo vyladěné :-) A jestli Vás ještě Řím baví, chystám poslední fotoreportáž na téma život v Římě.

Mějte krásný páteční den a užijte si víkend!

10 komentářů:

  1. Báro, to se ti asi stýská. Mně se po Itálii stýská pořád, nejraději bych se tam odstěhovala...Mám tam sice rodinu od mojí sestry, ale oni teď bydlí v Praze a já bych je potřebovala spíš v Itálii....:-)
    Tak pa a pěkný víkend. PS: Mně fotoreportáže baví a už se těším na další!
    ...a nemůže se dnes dostat přes robota, tak po třetí zkouším.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, stýská, ale každou tou reportáží jsem se tam alespoň na chvilku vrátila zpět. Z této dovolené budu žít ještě hodně dlouho :-) Krásný víkend!

      Vymazat
  2. Už se moc těším na další a vím, že se ještě párkrát k fotkám z těchto článků vrátím. Nádherné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olive, to mě moc těší! Ještě dokončuji poslední reportáž a potom už dám s Římem pokoj :-) Krásný víkend!

      Vymazat
  3. Náherné fotky...... Římská náměstí mě dostala. Snad to taky někdy projdu osobně. To jsou tak skvělé příspěvky z Říma, já si to užívám a pořád se k nim vracím. Díky za to, že jsi se s námi podělila o zážitky. Tvůj blog-to je můj relax.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já zase ráda, Jani :-) Jsem ráda, že blog plní svůj učel. Myslím, že ta poslední reportáž se Ti taky bude líbit! Užij si krásný víkend a děkuju!

      Vymazat
  4. prostě krása! mám ráda fotky z cest a kor, pokud jsou tak vydařené jako tyto :-) Itálie je krásná na památky, a ty místní dobroty, mňam :-) hezký víkend, Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, mám nafocených 597 fotek (již po selekci), ale všechno se sem nevejde. Jsou z restaurací, různých uliček a zákoutí a hlavně lidi, ty fotím moc ráda. Díky moc za Tvoje pravidelné návštěvy a krásný víkend!

      Vymazat
  5. to věřím, že máš tolik fotek, u nás tomu není z dovolených jinak :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lepší něco smazat než aby něco chybělo, no ne? :-D

      Vymazat