pátek 2. srpna 2013

Zase jeden voňavý ...

I když tu zrovna nejsem, neznamená to, že pro Vás nemám nic připraveno! Něco náramně voňavého a estetického přece jen. B y l i n k y !   Ty letos sklízím tak nějak průběžně, dvě větší sklizně už mají za sebou a minimálně ještě jednu před sebou. Až je mi vždycky líto je ošmikat. Ale jelikož je hojně využívám nejen v kuchyni, dobré jídlo a lahodné čaje nám to vynahradí :-) Tak příjemné pokoukání, tentokrát jsem fotografiemi opravdu nešetřila.



Echinacea je nesmírně dekorativní bylinka! A když odkvete a okvětní lístky opadají, dá se usušit a vypadá stále úžasně!




Smil italský nebo taky kari je rovněž velmi dekorativní léčivka. Jeho využití je opravdu všestranné, využijete ho jak v kuchyni tak třeba při nachlazení (bronchitida). Pročišťuje průdušky.







Bazalka .... té mám vždy dva druhy. Klasickou a potom keříčkovou, která opět nádherně kvete. Oběma se daří skvěle a jsou naprostým základem každé nejen letní kuchyně.



 Yzop pochází ze Středomoří a v kuchyni má význam nejen jako koření, ale rovněž při nachlazení a současně je to krásná dekorace do květináče. Na sušení do zimní lékárničky se trhá rozkvetlá nať. Působí dezinfekčně a antibakteriálně a pozitivně ovlivňuje trávicí soustavu. 




Máta a estragon na první fotce jsou zřejmě notoricky známé. Snad jen kdo neví, estragon je proslulá bylinka francouzské kuchyně. Výborná na maso, ryby a  do polévek. Jedna z mých nejoblíbenějších bylinek. No a šalvěj snad rovněž netřeba představovat. Tu mám neustále ohudlanou stejně jako rozmarýnu, protože bez nich se neobejde žádná grilovaná ryba.





Stévii používám na přípravu šípkového čaje, dodá mu zajímavou chuť a čaj už potom nemusím doslazovat. Oregáno ... kdo nezná oregáno neboli dobromysl obecnou? Jednak je to přírodní antibiotikum a taky nepostradatené koření v kuchyni.  Na poslední fotce se ještě schovává tymián a mateřídouška. Velmi podobné bylinky. Uvádí se, že tymián je jednou z nejsilnějších antiseptických bylinek vůbec. Dříve se používal do svíčkové omáčky (mám osobně vyzkoušeno), výtečný je na skopové a zvěřinu. A když zlobí horní cesty dýchací tak samozřejmě nejdřív tymián. 



 

A tady tahle malá exkurze mojí bylinkovou zahrádkou končí. Snad jste se inspirovali, pokochali a ovoněli :-) 

Mějte stejně příjemný den!

8 komentářů:

  1. Baru,
    to je, ale bylinek a vůně až sem :-)
    Tyhle všechny bylinky pěstuješ jen v květináčích?
    Já mám letos poprvé bylinkový záhonek, ale takový výběr tam nemám :-(
    Já osobně miluji nejvíce bazalku, meduňku, rozmarýn,... nedávno se mi podařilo sehnat i kari.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ili, už několik let jen v květináčích a pod střechou, aby do nich nepršelo. Metoda, která je možná podivná avšak velmi úspěšná. Daří se jim úžasně, sklízím několikrát :-)

      Vymazat
  2. Baru, vůni bylinek cítím! Krásný voňavý příspěvek.Já jsem se z tvých příspěvků naučila tolik zajímavých věcí!Díky.Krásný víkend.Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za příjemnou "aromaterapii":-) Také ráda používám čerstvé bylinky v kuchyni. Ovšem letos mi nějak moc neprosperují:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto je k údivu všech pěstuji v květináčích a tak, aby do nich nepršelo. I když toho deště moc neužijeme :-)

      Vymazat
  4. Baru, inspirovali, pokochali i ovoněli... Krása, mně se letos nějak té mé bylinkové zahradě nedaří... Krásnou dovolenou! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, už jsme zpět. Vrátili jsme se dnes večer, tak chystám nové příspěvky :-) Ty máš zase krásnou zahradu!

      Vymazat