pátek 30. srpna 2013

Sedmero bylin, semero chutí a vůní

Letos jsem totálně podlehla míchání vlastních bylinkových kompozic v podobě čajů. Čaje pijeme rádi a kvalitní a není nad bio čajíček z vlastní zahrádky. Tato směs bylin má pracovní název sedmerák, což vypovídá o počtu nakombinovaných bylin. Je to taková prevence do chladnějších dnů, aby nás jen tak něco neskolilo.



A co vlastně ten můj sedmerák obsahuje? Mátu, meduňku, yzop lékařský, tymián, oregáno, šalvěj a stévie. Stévii používám i do šípkového čaje místo cukru, už se nemusí sladit.



Úžasná vůně i chuť zaručena! Jako od babičky :-) A jak vidíte, skladuji v dřevěné dóze s těsnícím víčkem.

Taky si mícháte svoje čaje?

A nezapomeňte, zítra končí soutěž!


Foto © Barbora Grünwaldová  
Fotografie podléhají autorskému zákonu. 

12 komentářů:

  1. Nemícháme, ale dost jsi mě navnadila to zkusit, protože většinu z toho, co je v sedmeráku, máme na zahradě taky. A není nad vlastní bio. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, to musím vyzkoušet, podzim se blíží... Baru, hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, Tobě taky! Já už dnes dávám dohromady první dekoraci lehce podzimně laděnou, ještě mi chybí ty správné propriety, ale přístí týden to blejsknu :-) Krásný víkend!

      Vymazat
  3. Já teda přiznávám bez mučení, že nemíchám. Chodím pro hotovky do bylinkového krámku. Ale jinak, bylinkové čaje u mně vítězí před Paralenem i jako prevence.
    Obdivuju Tvůj hrníček a dózu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě taky :-) Hrníček je z mého oblíbeného starožitného porcelánové servisu http://photographyasmyhobby.blogspot.cz/2012/11/cajove-menu.html A míchat jsem začala až letos.

      Vymazat
  4. parádní příspěvěk, čaj musí být výborný. já bohužel doma čaje nemíchám, ale věřím, že tahle kombinace je zajímavá- hodně mne tam zaujal ten tymián a oregáno, to bych v čaji nehledala.
    my dnes konečně směr dovolená, tak přeji hezké dny a až i vám přijde čas, tak si to v Římě moc užijte :-)
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, děkuju! Užij si moc dovolenku a načerpej sil! Jinak tymián je nejsilnější přírodní antibiotikum a oregáno je výborné na horní i dolní cesty dýchací :-)

      Vymazat
  5. jo, jo....bylinky milujem....a ja ich aj mrazím...síce mi v mrazničke zaberajú dosť miesta, ale mne čaj uvarený z mrazených bylín chutí viac...hlavne medovka a mäta...
    dóza super a vidím, že sušená echinacea robí parádu nie iba mne...iba klacíky mám iné..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Loni jsem taky mrazila, letos jsem se rozhodla míchat čaje, tak si užívám i ten obřad sušení a míchání :-) Echinacea je nesmrtelná dekorace a lusky jsou z katalpy.

      Vymazat
  6. Jé,bylinky voní až k nám.....taky je mám ráda míchané. Pěkná dóza a krásné fotky!
    Jana

    OdpovědětVymazat