pátek 9. srpna 2013

Perleť ve Fellingu

Dnes už zase pokračuji mini reportáží z  dalšího zajímavého místa v Dolním Rakousku. Jedná se o vesničku Felling, kde se vyrábí p e r l e ť o v é   k n o f l í k y  a  š p e r k y.  Je tu rovněž malé muzeum, kde můžete nahlédnout do historie výroby a hlavně prodejna nádherných šperků, které se zde vyrábějí. Některé z nich byly opravdu úžasné! Ty jsem bohužel fotit nemohla, ale z výroby pár fotek mám. Pokud budete mít cestu kolem, určitě Felling nevynechejte! Je to při cestě na Riegersburg! Vede tam i příjemná cyklostezka, nicméně v tom horku zůstala naše kola po celou dobu pobytu na střeše auta :-)




 Perleť se získává ze schránek měkkýšů, mlžů a plžů, kteří žijí v mořích, řekách, jezerech a rybnících.


 V tomto soustružnickém závodě si potom můžete prohlédnout jak se z lastur a šnečích ulit vyrábí perleťové knoflíky a šperky. Rodinný podnik se touhle řemeslnou tradicí zabývá už 100 let. Zpracování perleti Mattejka je jediným rakouským podnikem, který se zpracováním perleti zabývá.


V rámci prohlídky můžete vidět ukázku výroby knoflíků a šperků z lastur. V podnikové prodejně potom můžete vidět  i koupit širokou škálu perleťových šperků. Jelikož jsem je nemohla fotit, tak něco málo najdete zde. Jejich šperky jsou opravdu překrásné.


Zítra Vás vezmu na poslední místo v Rakousku 
a dnes všem přeji krásný den!


2 komentáře:

  1. Tak to bych se asi zrujnovala z té nádhery! Mám vzpomínky z dětství, kdy v Jizerských chalupách celé rodiny přišívali knoflíky na "platíčka". Nebo jinde je i lisovali. To bylo pro nás děti, pak jak objevení pokladu,když jsme na cestách vyhrabovaly skleněný odpad a byl tam nepoškozený skleněný knoflík:-)))

    OdpovědětVymazat