sobota 27. července 2013

Modrá je dobrá?

Docela nedávno jsem někomu do komentáře psala, že jediná barva, kterou bych v obýváku snesla, je modrá. Proč mě to k ní tolik táhlo, jsem pochopila právě letos, kdy jsme ve druhém ročníku školy Feng Shui probírali kompasovou metodu jejíž součástí je i  Ba Zhai domu. A odtud zřejmě i ty moje černé doplňky. A vysvětlení? Totiž podle Ba Zhai a kua domu leží část našeho obýváku právě v oblasti negativního sektoru domu "smrt, katastrofa". A tato oblast se ve Feng Shui harmonizuje vodou, které jako jednomu z prvků pentagranu náleží barva černá a modrá. Což je krásný důkaz toho, že člověk zcela intuitivně zařizuje a vybírá barvy takové jaké opravdu potřebuje.  Proto jsem si zřejmě taky objednala konečně modrou přízi, abych si mohla uplést modré povlaky na polštáře. A včera jsem v Ikea koupila pár modrých doplňků. Ale opravdu jen malinko. Kdybych totiž za 14 dní zjistila, že barvy prostě nee, tak mě to nebude stát tolik peněz. Tahle zkušenost se mi už potvrdila několikrát při mých nezdařilých pokusech o barevné doplňky v interiéru. Jak se mi to podařilo teď se můžete kouknout na fotkách. A jak dlouho tam ta modrá vydrží, Vám ráda řeknu později. Snad alespoň do té doby, než upletu ty povlaky.





Modrá, černá, sklo jako atributy prvku voda  .... tím vším můžeme harmonizovat negativní sektor "smrt, katastrofa". Zní to hrozně, ale taková hrůza to zase není.  Pro mě osobně je to ale sektor "prosperity a vitality" a osobně tuto část považuji za jednu z nejpříjemnějších z celého bytu. Na vylepšení svícnu na čajovou svíčku a vázu z čirého skla jsem použila washi pásku. Mám ráda geometrické vzory a tento se mi moc líbil. Ale koupila jsem si celý tento set. 



Modrý akcent dostal i náš lodní koutek. 






 A jelikož jsem pyronam, svíčky mi hoří, i když je venku horku jako v pekle. Jejich světlo je pro mě zdrojem pozitivné energie.


A jak se líbí Vám tahle bílo - černo - modrá kombinace?

15 komentářů:

  1. Moc pěkný článek. Opravdu se mi líbí, jak člověk intuitivně k něčemu jde a později zjistí, že to mělo svůj smysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olive, díky! Jo, je to takové zadostiučinění :-) Ne nadarmo se říká, že všechno má svůj smysl, i když na to třeba přijdeme později.

      Vymazat
  2. Libi! Moc! Tyrkysova to krasne ozivi :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Je modrá...a modrá, ale tato je fakt dobrá!!!Jsem už "nadržená", až uvidíme ty polštáře. Nemám strach, že by se ti to nepovedlo!!!
    Jsem jednou z těch co opravdu nemůže jen tak, nějakou modrou (ale tuto do azúra mám moc ráda) a už obzvláště do bytu. Musím přiznat, když po mě někdo chtěl dekoraci hlavně do tmavě modra, prodělávala jsem boj sama se sebou:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polštáře budou na dlouho, to než uštrikuju ... A máš pravdu, temně modrou bych do interiéru taky nedala. Ona každá barva má svůj studený i teplý odstín a tento mi přijde na oživení fajn.

      Vymazat
  4. Modrá barva je hezká, ale já ji ve velkém nesnesu.Ale ten kytičkový svícínek bych mohla, dala bych ho na parapet.Jsem zvědavá, jak dlouho ti modrá dekorace vydrží.
    Feng Shui musí být hodně zajímavé, ale nevím přesně, co si pod tímto názvem mám představit-to je nauka o barvách, zónách....? Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to je miska, ale mě se hodila právě na svíčku :-) Proto ji mám jen tak poskromu, ono to takto působí, že je jí možná hodně, ale fakt není. Jestli se chceš dozvědět něco o Feng Shui, koukni třeba sem http://fengshui-brno.cz/main.html Protože na vysvětlení je toho celkem dost :-)

      Vymazat
  5. Moc LÍBÍ!!! Modrou v interiéru nemám, ale uvažuji o ni. Baru, díky za super příspěvek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, díky! Já se zase těším na ty Tvoje růžový židle :-)

      Vymazat
  6. Báro, mně se taky líbí, já miluji modrou hlavně venku na terase:) Máš to moc hezky nadekorované.

    OdpovědětVymazat
  7. Bari, líbí .... před šesti lety jsem měla hodně modré období, teď mám zelené, ale modrá mě pořád bere ..... Marki

    OdpovědětVymazat