neděle 21. července 2013

Lázeňské střípky II. aneb Priessnitz inside

Místo, kde se jakoby zastavil čas. Mám ráda tyhle postkomunistické hotely, protože mají svoje kouzlo a ducha. Mají historii a v člověku to vyvolává pocit návratu do minulosti. Můžete si snít kdo tu asi kdysi byl a jak to tu chodilo. Ráda taky koukám na původní staré fotografie. Tohle místo se má rozhodně čím chlubit! Kromě celosvětového prvenství v zavedení vodoléčby se Jeseník řadí díky svojí unikátní poloze k místu, kde je nejčistší ovzduším v celé Evropě! Ale o tom až příště. V hotelu Priessnitz se naštěstí stále ještě najde několik původních prvků, které dělají Priessnitz Priessnitzem a opravdu stojí za to. Připomínají svoji dávnou dobu, která je nenávratně pryč.






Dominantním prostorem hotelu je zajisté jeho foyer s mramorovými sloupy, nádherným osvětlením a prostorným schodištěm. Foyer žije svýn vlastním životem, návštěvníci hotelu tu odpočívají, relaxují, popíjejí svoji kávu a čile konverzují.





  Tyhle fotky jsem záměrně dala čenobílé, aby ještě více evokovaly tehdejší dobu. Dokážete si představit, že tu sedíte a usrkáváte svoje espresso?




Denní bar nabízí výborný sachr dort, čerstvý denní tisk nebo Lázeňské listy. Na tyhle fotografie jsem si ovšem musela přivstat, protože jinak se to tu hemží lidmi.






Můj pokoj ve třetím patře v hlavní budově komplexu skýtal příjemný výhled z balkonu a takový pohled po ránu člověka úplně jinak nastartuje. To se potom do práce těšíte, i když je sobota a obzvláště, když ještě pracuje s kosmetikou Dr.Hauschka, které sem do lázní rozhodně patří.


Černobílé fotografie mě ve spojení s tímto místem přímo lákají, i když je tu teď vše zelené a krásně rozkvetlé. Vracejí mě do minulosti. A právě o minulosti a historii se zmíním ještě zítra v poslední lázeňské reportáži, abych Vás tím příliš dlouho nenudila :-)

Krásnou neděli!

10 komentářů:

  1. Nádherné fotky,hlavně ty černobílé.Jo,jo, je tam krásně.Před pár lety jsem tam byla na vyšetření u jedné paní doktorky, takže si to podle fotek vybavuji.Absolvovala jsi i nějakou procedúru nebo jsi jen pracovala? Dr.Hauschku používám aspoň trošku, ale už pokukuji po dalšíc výrobcích.Hezkou slunečnou neděli.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to víš, že jsem si udělala čas i sama na sebe. Od té autonehody jsem trochu změnila i přístup k životu :-) Proběhlo úžasné dvouhodinové ošetření Hauschka a přírodní manikúra. Těšila jsem se na skotské střiky, ale vzhledem k tomu, že chodím na rehabilitace a mám ta záda teď značně rozbolavělá, nechala jsem to na příště. Jinak skotské střiky doporučuji!

      Vymazat
    2. Co vím o Priessnitzovi,tak zásadně používal při koupelích studenou vodu.To by mi nevadilo! Jana

      Vymazat
    3. Taky jsem si to myslela, ale nevadilo! Naopak :-) Je to úžasné, doporučuji některou z procedur vyzkoušet.

      Vymazat
  2. Moc krásné fotky...usedla bych to toho puntíkatého křesla, přímo pro mě dělané :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky! Asi bych si taky vybrala puntíkovaný ušák, ale raději bych v něm seděla doma - ve společnosti bych se těžko mohla zkroutit dle svých představ o pohodlí v ušáku.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. musím se přidat k ostatním, fotky jsou krásné:-), ty schodišťové a černobílé se mi opravdu líbí, celý interiér je zajímavý
    Bára

    OdpovědětVymazat