sobota 15. června 2013

Na travertinovém kopci ...

... stojí jeden z nejrozsáhlejších hradních komplexů ve střední Evropě a největší hrad na Slovensku vůbec. Je jím S p i š s k ý   h r a d .  Je zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO a právem tam patří. Jeho rozloha převyšuje 4 hektary a je přímo okouzlujícím místem. Byli jsme tu ještě v době mimo sezónu, takže jsme si v klidu a pohodě vychutnali všechna jeho krásná zákoutí. Doporučuji fotky rozkliknout do plné velikosti, některé jsou širokoúhlé :-)




 Hrad trůní na travertinovém kopci a výhledy do okolí rozhodně stojí za to. Pokud přijedete od vesničky Hodkovce, můžete vyjet na neplacené parkoviště až téměř pod hlavní hradní bránu a z parkoviště je to maximálně 10 minut pěšky. Pokud zaparkujete na parkovišti ve Spišském Podhradiu, čeká Vás zhruba hodinový výstup nahoru :-)




 Po obvodu dolního nádvoří vede naučná stezka po zrekonstruované hradební zdi a narazíte zde také na zrekonstruované základy pevnůstky z dob Jana Jiskry.



 Přímo uvnitř hradu se nachází hradní muzeum, kde najdete hradní ložnici, mučírnu, ale i kuchyni. Muzeum je součástí prohlídky. Hrad si můžete projít i sami bez průvodce, každý obdrží stručný plánek nebo se dá zapůjčit audio průvodce.







Hradní věž Vám potom nabídne nádherné výhledy do okolí. Ovšem ne každému bude vyhovovat uzoučká chodbička, která nahoru vede. Odhaduji tak 50 cm široká. No nebylo to nic moc :-)



 Počasí nám vyšlo naprosto luxusní :-) Dokonce i na kraťasy přišlo. Když nelezeme po kopcích, tak aspoň po hradech. Museli jsme si dát taky oddych a dětem dopřát relax. Nicméně i odpočinek může být aktivní, že ano?












Tak tady prohlídka končí, všem přeji krásný víkend a hodně podobných 
"hradních úlovků" na Vašich cestách!



5 komentářů:

  1. Nádherný rozhled, není divu, že už předkové byli učarováni a využili to, i jako strategický bod!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byli chytří! Kopec byl osídlený už v mladší době kamenné.

      Vymazat
  2. krásný hrad..díky za prohlídku, bára

    OdpovědětVymazat
  3. Baru já děkuji za návštěvu a komentáře! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pro mě je the best hned ta první - Colorado

    OdpovědětVymazat