úterý 4. června 2013

Zeleninové kernoto zapečené s uzeným tofu

 Tento příspěvěk vkládám tak trochu na přání, i když ten poslední byl taky od jídla. Jani, snad bude chutnat :-) Vegetariánem nejsem už skoro tři roky, přesto vegetariánská jídla vařím moc ráda. Vždycky, když fotím nějaké jídlo, které chci veřejně prezenzovat, vzpomenu si na jednu paní z Mimibazaru, která na základě jedné fotografie vydedukovala, že trpíme nedostatkem zeleniny :-) Tak jen pro pořádek uvádím, že množství zeleniny na talíři je pouze dekorativní záležitostí, protože mám ráda, když se jí i očima a na talíři to trochu vypadá. Mimo červenou papriku a kedlubnu, kterou jsme spořádali ve dvou k tomuto jídlu, pan Božský dnes ke snídani připravil  výtečný zeleninový salát z cherry rajčátek, rukoly a mozzarelly. Takže zeleniny jíme opravdu dost a nedostatkem netrpíme a recept na tohle vegetariánské jídlo najdete níže.




O špaldovém kernotu jsem již psala tady. Takže teď už ten slíbený recept:

POTŘEBNÉ PŘÍSADY (pro 4 osoby)
2/3 sáčku špaldového kernotta,
1 větší cibule,
  2 středně velké mrkve,
1/2 celeru, 
2 lžíce olivového oleje,
  cca 1/3 z celého pórku,
mandlová smetana (ne jiná),
1 kostka marinovaného tofu,
nerafinované sůl z Atlantiku (Danival),
šalvěj.
  
POSTUP PŘÍPRAVY
Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na ol. oleji. Přidáma očištěnou a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vše krátce orestujeme, dokud zelenina nepustí vůni. Mezitím si dáme vařit kernoto s trochou soli a kapkou ol. oleje. Pórek nakrájíme na kolečka a poté rozsekáme nadrobno. Marinované tofu nahrubo nastrouháme a smícháme s pórkem. Uvařené kernoto smícháme s orestovanou kořenovou zeleninou, přidáme nastrouhané tofu s pórkem, zalijeme mandlovou smetanou a přidáme špetku šalvěje. Šalvěj je hodně aromatická, proto tentokrát stačí  opravdu malé množství a mandlovou smetanu taky nenahrazujte. Právě tyhle dvě ingredience dělají ídlo přesně takovým jakým má být :-) Vše dáme do pekáčku a zapečeme v předehřáté troubě po dobu cca 20 minut na 180 stupňů.

Dobrou chuť!

Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. No, to ale vypadá božsky! Hlavně ta nadekorovaní zeleninka - paní z MMB mě pobavila:) A je to taky hezky zdravé, zkusím to doma někdy nabídnout.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus to, uvidíš :-) Je to fakt dobré, mužíčkovi třebas jako přílohu, jestli musí mít maso :-) Paní z MMB byla vtipná, když jsem nakoukla na její kulinářská dílka, objevila jsem pečený bůček a samé jiné podobné "dobroty" jako třeba pečené jitrničky apod. No, ale jedli k tomu zeleninu :-) Jo jo, na MMB se děly věci ... :-)

      Vymazat
  2. no co dodat, to je podle mého gusta :-)díky za další inspiraci
    Bára

    OdpovědětVymazat
  3. Hlemýždě nevím nevím, jestli bych měla odvahu, ale na kernoto ji mám dost. Moc díky za recept. A na MMB mají jiná nejen estetická měřítka - někteří .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co :-) A říkáš, šneky nedáš, jo? :-) Tak třeba někdy, já k tomu taky kdysi nechovala důvěru, ani nevím, kdy se to zlomilo. No ano, MMB si žije svým "zvláštním" životem :-)

      Vymazat
  4. Baru, děkuji za recept, tohle můžu!Mňam.Už mám zapsáno. Miluji tvoje blogy!!!!!
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani , není za co a děkuji za komplimenty, které mě nesmírně těší!

      Vymazat
  5. Baru, skvěle to vypadá, tak tohle jsem ještě nevyzkoušela. Díky za recept, určitě se do toho pustím. Hezké dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, úprava špaldového kernota je vděčná, existuje snad tisíc způsobů :-) Určitě vyzkoušej!

      Vymazat