úterý 7. května 2013

Romantická kráska Lietava

Možná se Vám může zdát název příspěvku tak trochu nadsazený,  ale věřte, že se jedná o jednu z nejkrásnějších hradních zřícenin jaké jsem viděla.  H r a d  L i e t a v a  je opravdu romantická kráska tyčící se na vrcholcích Súlovských vrchů na Slovensku a láká návštěvníky, kteří se chtějí ponořit do hlubin dob dávno minulých. Byl to jeden z dalších cílů naší krátké dovolené na Slovenku. Nejen hory, lázně a koupání, ale taky trochu historie je třeba, ne?




 Počátky hradu se datují ke konci 13. století a jeho stavitelé byli s největší pravděpodobností Balašovci. V 15. století se stal dalším z majitelů Pavel Kiniži, který se zasloužil o nejrozsáhlejší přestavbu hradu. Od roku 1753 byl potom hrad opuštěný a poslední významný majitel byl Juraj Thurzo.  




 Lietava patří k nejrozsáhlejším zříceninám na Slovensku, i když stav je bohužel alarmující. Nicméně existuje sdružení na záchranu Lietavského hradu a i když je hrad postupně rekonstruován, stále je tam spousta práce. Ale i v tomto stavu v jakém se nachází dnes, rozhodně stojí za návštěvu.









 A jak sami vidíte, je na co koukat! Nejen různá kouzelná zákoutí, romantické výhledy a okna, ale především duch místa tvoří nezapomenutelné zážitky z tohoto hradu. A když už se to líbilo i mému muži, to je opravdu co říct!




Držím pěsti, aby se podařilo tuto krásku zachránit.








Pokud tedy plánujete navštívit Slovensko a jste milovníky historie a hradů, rozhodně nesmíte vynechat Lietavu. Prohlídka je sice na vlastní nebezpeční a zdarma, přesto bych nedoporučila s úplně malými dětičkami. Některé výhledy nejsou vůbec jištěné. Mě jistil manžel za poutko u riflí :-) Ovšem ty výhledy ze Súlovských vrchů jsou opravdu více než luxusní.





 Jsem se tentokrát s přídavkem svých fotografií opravdu rozšoupla, co příspěvek to moje foto :-) Ale třeba se s někým z Vás někde potkám, tak jako to bylo zřejmě při výstupu na Klak. Tak abychom se poznali! Aspoň poznáte tu střelenou fotografku co má foťák pořád s sebou :-) 



A tímto považuji letošní prohlídkovou sezónu hradů a zámků za zahájenou. 
Přeji všem spoustu krásných cestovatelských zážitků.




16 komentářů:

  1. ty jooo Barů, jeden lepší příspěvek než druhý :-) úžasnýýý výletování....já už se taky těším na rozjetí letošní cestovatelské sezony :-) tak vydařené další cestování-výletování
    Bára

    OdpovědětVymazat
  2. Baru,nádhera! Květnová romantika.Líbí,líbí,líbí.....Tvůj foťák musí být šťastný-pořád cestuje,dopřeješ mu tolik krásných obrázků a má skvělou a šikovnou majitelku!Díky za super příspěvek. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó díky díky, rádo se stalo. No foťák šuplíkáč to rozhodně není :-) Nešetřím ho a nemá to se mnou jednoduchý :-)Měj se krásně, Jani!

      Vymazat
  3. vyzerá to na pekné miesto :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera. Hned bych jela taky.

    OdpovědětVymazat
  5. Baru, moc krásné. Tyto výlety po hradech a zámcích miluji... už nám ta prohlídková sezóna začala... Je to fajn... Zítra se těším, že někam vyrazím fotit. Jestli pojedu na Slovensko, tak Lietavu ráda navštívím. Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, já taky a naštěstí i děti, tedy ten starší. Mladšímu je to ještě jedno. My dnes také vyrážíme na výlet, tak ať vyjde všem cestovatelům pěkné počasí! Krásný den a těším se na fotky u Tebe.

      Vymazat
  6. Ja som zo Žiliny - Lietava i Klak sú v našom okrese dobre ich poznám som tiež turistka ale také krásne foto som ešte neurobila.Klobúk dole a vďaka za blog.Marianna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marianna, děkuji! Rádo se stalo a díky za návštěvu blogu. Slovensko máme moc rádi, letos nás tam čeká ještě jedna dovolená ve Vysokých Tatrách a už zanedlouho, tak se moc těším.

      Vymazat
  7. Baru fantastická atmosféra, kterou jsi dokázala zachytit, fakt smekám!!!;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Impozantní a jako vždy s nadanou fotografkou i atraktivní:-D

    OdpovědětVymazat