neděle 5. května 2013

Malá Fatra aneb výstup opět bahnem

Zdravím všechny moje věrné čtenáře po týdenní pauze, která byla částečně pracovní, ale zvládla jsem i krátkou dovolenou na Slovensku a vkládám tedy pár fotografií. No ... pár ... vždycky, když jsem na horách, nafotím strašnou spoustu fotek a potom se jen těžko rozhoduji, které publikovat. Nicméně pokusím se i s krátkým příběhem a kdyby to popřípadě někoho nudilo, není nic jednoduššího, než to prostě vynechat. Mám ráda hory a tak jsem se tentokrát vypravila na Slovensko do Rajeckých Teplic za trochou horské turistiky a taky romantiky. 





Člověk nemusí vyrazit na extra vysoké kopce, protože i ty nižší mají svoje kouzlo. Jako třeba Malá Fatra. Už podruhé jsme se vydala na Klak 1352 mnm. Je to takový středně náročný (jak mě pan manžel upozornil) výstup, který ale rozhodně stojí za to.


 Aby to ale nevypadalo až příliš idylicky! Výstup byl místo hodně bahnitý, bláto střídal sníh a celou spodní pasáž nás doprovázela velká mlha. A to až nahoru na Klak. V kritických pasážích jsem foťák ani nechtěla vytahovat :-)



Nicméně ani na chvíli jsem nepřestala doufat, že to škrábání se nahoru v bahně a potu těla bude stát za to! A vyplatilo se. Následující série pohledů byla opravdu za odměnu.


Trochu upachtěná, trochu zničená, no ale v horách moc napucovaných turistek nepotkáte. Nicméně vnitřně nesmírně šťastná (i když to není navenek poznat) :-)






Miluju hory a ráda zdolávám překážky. Dovolená pro mě není dovolenou, když není aktivní.



 Hořce na římse. Normálně trpím závratěmi, ale díky té mlze ten sráz dolů nebyl vidět.



Vrchol Klaku 1352 mnm. I love it! Byla jsem tu podruhé a pořád je to zážitek. 


 A podruhé v bahně! 










 Ovšem tuhle nádheru ve městě opravdu nepotkáte. A i když jsem často a ráda kavárenský povaleč, bez tohoto nemůžu žít a pohorky nazouvám vždycky ráda.





A tady už sestup zpět do Fačkovského sedla, výchozího bodu naší výpravy. 




Mlha se cestou dolů téměř rozplynula, takže se nám otevřely i pohledy na Velkou Fatru. No není to krása?




A zpět v údolí. Odpoledne se ukázal Klak v celá svojí kráse. Takže pokud někdo plánujete výlet na Slovensko, nenechte si ujít tuhle středně náročnou horskou túru a vypravte se na Malou Fatru na Klak. Nebudete litovat.


Přeji všem krásný nedělní večer, příjemný start do nového týdne 
a příště se můžete těšit na další fotografie z cest.



26 komentářů:

  1. Ahoj, turistko,
    ty máš závrať, já mám zase chuť se k převisu rozběhnout a pak plynule přejít v let. Děsná schíza.
    Fotky super, a jsi tam krásně autenticky udýchaná:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Peťo, tak to mě vždycky zdřevění nohy a dál ani krok :-) Zadýchaná jsem byla, to zase jo, pan manžel nerad fotí, udělá cvak cvak cvak a je to. Takže čas na vydýchání jsem fakt neměla :-)

      Vymazat
  2. Baru, to jsem ráda, že jsi zase zde :-), chyběly mi Tvé fotografie... Dokonalé fotky jako vždy, musela to být super dovolená. Měj se fajn! Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, děkuju, to mě moc těší! Taky jsem se na blog těšila, teď mám celý květen takový nabitý program, ale aspoň jednou týdně se snažím něco vložit :-) Však jsi taky byla první, ke komu jsem se běžela hned kouknout! Pohodový týden přeju!

      Vymazat
  3. Ahoj Baru, moc Ti to sluší "v horách"!Ty Tvé krásné fotky mi tak chyběly.Kochám se tou přírodní nádherou...moc se Ti povedly, to je prostě balzám pro oči a duši.Díky a přeji krásné dny....Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani! Ráda Tě tu vidím. Holt počasí nahrává jiným aktivitám než těm u PC, ale neboj, mám připravený další tip na krásný výlet, tak brzy vložím. Přeji krásné dny!

      Vymazat
  4. Baru, vítáme zpět z pracovně-dovolenkového pobytu.tohle je výšlap taky podle našeho gusta, fotografie jsou dokonalé :-)líbí se mi na horách tu rychlou proměnlivost počasí :-) hory jsou hory, vid? hezký týden, Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Baru. Slovensko bylo čistě dovolenkové a úžasný relax. Přesně jak píšeš, hory jsou hory, ale není to pro každého, že? A to rychle se měnící počasí mám taky strašně ráda, akorát potom v batohu musí být více věcí na přioblečení :-) Krásný den, Baru!

      Vymazat
  5. Juvaaa, a kdy jste tam byli? My jsme na Klak šplhali v sobotu:-). To je náhoda:-). Máme podobné záběry, hlavně ty hořce:-D. (A mám takové neblahé tušení, že mé palce budou mít během pár dnů podobnou barvu jako ony, po tom klikatém sestupu...:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V sobotu! Dopoledne :-) Musely jsme se potkat nebo minout, nahoře totiž bylo lidí jako na Václaváku :-) Ještě jsem tam fotila takovou větší skupinku lidí, nepatřila jsi k nim?

      Vymazat
  6. Nevím, ale je to dost možné. Byla jsem v chumlu lesáků - kolegů od přítele z práce:-). To je srandaaaa:-). To jsme se tam potkaly určitě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já mám na tu jednu paní email, budu jí dnes posílat tu skupinovou fotku, tak třeba se tam najdeš :-) Nechci ji bez svolení prezentovat veřejně.

      Vymazat
    2. Jo ty jsi je fotila záměrně, že tě požádali? Aha, tak to jsem špatně pochopila, myslela jsem, že jsi je jen tak cvakla jako součást záběru:-). Tak na té fotce asi nebudu, nicméně je dost velká pravděpodobnost, že jsme se tam sešly nebo se o kousek minuly:-)

      Vymazat
    3. Přesně tak :-) Ale asi jsme se potkaly :-) Ještě tam byla jedna skupinka někde z Havířova, tuším a potom taková skupinka mladých zdatných lidí :-) No každopádně hlavní je, že jsme si to užily, ne?

      Vymazat
  7. Barunko, vybrala jsi nádherné fotky .... určitě to byl parádní výšlap ... měj se krásně ... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera!!! Putování na oblacích, plovoucích po azuru nebeské báně a výhled do nekonečna. Přesně tak to mám ráda. Děkuji za malý virtuální výlet:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za návštěvu :-) Potěšení na mojí straně!

      Vymazat
  9. Fantastické fotky.... musí to být nádhera, takhle na živo:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko děkuji! Ano, nádhera to byla :-) Když vyjde počasí, hory jsou super.

      Vymazat
  10. Parádní fotky. Nádherná túra.

    OdpovědětVymazat
  11. Krááása, úplně na mně z fotek dýchlo dětství. Jezdili jsme pravidelně s rodičema a jako puberťačka jsem nechápala ten výraz v máminých očích, když viděla protěž, kamzíky...teď už to naprosto chápu !!! Moc děkuji za tak krásné pokoukání...a blahopřeji k tak velké návštěvnosti na blogu. Gabka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabko, děkuji! Do toho musí asi člověk dospět :-) Ale je to nádhera. Já děkuji za návštěvu a milé psaní. Krásný večer!

      Vymazat