sobota 13. dubna 2013

Výstava fotografií Jindřicha Štreita

Fotografování je jednou z mých vášních, což už všichni víte. Proto jsem si dnes nemohla nechat ujít výstavu fotografií věhlasného fotografa  J i n d ř i c h a  Š t r e i t a ,  který se výrazně zapsal do dějin české fotografie v osmedesátých letech dvacátého století. Byl asi jediným českým fotografem, který byl vězněn za svou tvorbu. Na relativně malém prostoru několika obcí kde dodnes žije, se mu podařilo zachytit vesnici doby reálného socialismus. Nejsou to žádné idylické obrázky venkova, ale socialistické vesnice sedmdesátých a osmdesátých let. Výstava byla celá v duchu těchto let a nejen fotografie tu dýchaly onu atmosféru z dob komunismu. Možná díky tomu, do jakého prostředí byla výstava zasazena, povedlo se tuto atmosféru neopakovatelně navodit.  Proto vkládám pár mých záběrů z výstavy a pokud na fotografie Jindřicha Štreita někde narazíte, určitě doporučuji prohlédnout.







 Tento sociologicko-fotografický projekt "Socialismus v obcích mikroregionu" navštívili nejen pamětníci, ale i spousta mladých lidí. Nechyběl ani raut.




 Škoda, že jsem musela řídit :-) Volba byla tedy jasná.






Na následujících dvou fotografiích je větrný mlýn v Ruprechtově. Byl postaven v roce 1873, jako klasický mlýn holandského typu, s větrným kolem o čtyřech lopatách a otočnou střechou. Po několika letech provozu byl postižen větrnou smrští, která přispěla k jeho modernizaci. Mlýn je technická památka navržená na zařazení mezi národní kulturní památky a do seznamu UNESCO. Mlýn se nachází na Drahanské vrchovině, mezi Vyškovem a Blanskem, nedaleko propasti Macocha, v obci Ruprechtov. 

O tom, že Drahanská vrchovina je krásná, není pochyb.  Ještě bych ráda uvedla, že projekt vznikl ve spolupráci občanského sdružení Drnka, Katedry environmentálních studií fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a dobrovolného svazku obcí Drahanská vrchovina. Na projektu pracovali studenti a studentky oboru Humanitní environmentalistika v rámci studijního předmětu sociologie venkova a krajiny. 


Mimochodem máme konečně jaro! 
Tak si ten krásný víkend všichni naplno užijte!


4 komentáře:

  1. Barunko, co může být větší potěšení pro amatérského fotografa než výstava fotografií .... vypadá to, že jsi si jí náramně užila ..... ten mlýn znám, každý rok jezdíme na Macochu do Skalního mlýna kolem něj ..... chtěli jsme se podívat i dovnitř, ale nešlo to, což mě moc mrzí .... snad se nám to letos v květnu podaří ....pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki já myslím, že i profík rád koukne :-) Ten mlýn by měl být přístupný, tak třeba vám to letos vyjde. Pěkný den!

      Vymazat
  2. Ahoj Baru, také bych někdy zašla na výstavu fotografií. Určitě byla skvělá! Fotka ve zpětném zrcátku je dokonalá. Přeji hezký týden :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, ahoj a děkuju. Fotky byly super, výstava celkově retro, prostě paráda. Krásný den!

      Vymazat