úterý 2. dubna 2013

Výstava Baťova města

V neděli jsem měla vskutku kulturní dopoledne. Po zhlédnutí výstavy finského designového skla jsem zašla i na  B a ť o v a  m ě s t a .  Výstava mě velice mile překvapila nejen svým zpracováním, ale i obsahem. Řekla bych, že mě přímo nadchla. Cílem této výstavy je seznámit návštěvníka s obrovským rozsahem obuvnického impéria Baťa, jeho expanzí do celého světa, s historií tří vybraných měst a s jejich dnešním stavem. Je toho spousta, co by se dalo o této výstavě napsat, ale nechci Vám vše prozrazovat, naopak Vás chci nalákat, abyste si zašli na výstavu sami, protože opravdu stojí za to.




 Moc se mi líbilo samotné zpracování výstavy. Velmi vtipně a tématicky jsou prezentovány některé fotografie, popisky a texty, které jsou umístěny do krabic od bot a seskládány vždy do jednotlivých témat.  





 Baťova mezinárodní tovární města jsou jedním z nejzajímavějších fenoménů v dějinách urbanizace dvacátého století.  Baťa se významně podílel na architektonicko-urbanistické historii. Výstava je doplněna i zajímavou projekcí, která dotváří celkový pohled na dané téma.



Výstava dokumentuje historii i současnost třech vybraných továrních měst - East Tilbury (Velká Británie), Batanagar (Indie) a Möhlin (Švýcarsko).





K vidění je nejen spousta fotografií, ale i archivních novin a materiálů, které dokládají způsob sociálního žití v daných lokalitách v rámci obuvnického průmyslu. 




Více již Vám prozrazovat nebudu a pokud se chystáte do Brna, rozhodně doporučuji tuto výstavu navštívit a vyhradit si na ni dostatek času! Výstava potrvá do 19.5.2013 v Domě umění města Brna.


Počasí jako stvořené na výstavu či jinou kulturní akci, nemyslíte?
Mějte krásný den! 






14 komentářů:

  1. Baru, díky moc za tip! Manžel se o Baťu zajímá. Byl se podívat i v Chorvatsku v Borovu, taky Baťovo město. Je smutné, co se s ním stalo...baráky vystřílené, opuštěné...U nás ve Zlíně už taky jen zašlá sláva...Mimochodem, v jednom z typu půldomků výše na fotce bydlíme... Měj krásný den! Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adriano, ty jsi ze Zlína? Tohle město mám moc ráda, je takové funkcionalistické :-) A Tvoje bydlení ... no sen! Vždycky, když mám cestu, obdivuju Baťovu kolonii domků, jednou se tam musím vydat jen sama a s foťákem :-) Na výstavu si s manželem určitě zajeďte, bude se vám líbit!

      Vymazat
    2. Ano, ze Zlína. Bydlení v baťovském půldomku je pro pět lidí trošku stísněné, ale má to výhodu domku se zahrádkou ve městě. Bohužel nápady a kreativita jejich obyvatel se na domcích podepsaly...přístavby, fasády, panelákové okna...tak si to architekt určitě nepředstavoval...Tak někdy přijeď nafotit...

      Vymazat
    3. Takové "úpravy" bych zakázala! Někteří lidé mají opravdu nepochopitelný talent na paskvily.

      Vymazat
  2. Teda Baru, mně si nalákala hodně. Fotky a popisky v krabicích od bot mě nadchly, i vintage materiál k dotvoření atmosféry, no, já se k Vám snad vydám na výlet. Čtením Tvého blogu zíkávám pocit, že to nejlepší se děje v Brně:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iri, tak až pojedeš na výlet, dej vědět! Já mám zase pocit, že většina skvělých výstav a kulturních akcí probíhá v Praze :-)

      Vymazat
  3. Baru, tuhle výstavu bych chtěla taky navštívit. Do Brna se chystám, ale ještě přesně nevím kdy, ale už vím, na co určitě zajdu. Pa Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborné rozhodnutí. Moni, když budeš mít čas a chuť, ozvi se, ráda Tě uvidím!

      Vymazat
  4. Díky! První větší vyjádření ke grafice, designu a architektuře výstavy! Markéta B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec za co :-) A děkuji za návštěvu blogu, Markéto.

      Vymazat
  5. Ještě něco: moc hezké a zajímavé fotografie, reinterpretují výstavu v jiném světle, hlavně ty diagonální! Markéta B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky díky, diagonální mám poslední dobou obzvlášť v oblibě :-)

      Vymazat
  6. Bari, výstava vypadá nádherně,.... moc se mi líbí architektura Baťovských domků, jen někdy žasnu nad tím, jak je lidi dokážou zmršit necitlivou rekonstrukcí .... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel. Dala bych jim za to přes prsty! Výstavu doporučuji. A vám teď v Ostravě začíná Festival architektury a designu, to se máte!

      Vymazat