neděle 31. března 2013

Výstava finského designového skla

Dnes byl poslední den výstavy finského  d e s i g n o v é h o  s k l a ,  která se konala v Domě umění města Brna. Musím říct, že jsem původně chtěla příspěvek vložit až zítra, ale jsem z ní tak nadšená, že se nemůžu dočkat, až se o ni s Vámi podělím. Tak tady je několik fotografií toho nejzajímavějšího, co bylo na výstavě k vidění resp. toho, co mě nejvíce zaujalo.





Milovníkům designu zajisté nemusím představovat autora těchto dechberoucích  kousků. Pro ty, co neznají, je to  v á z a   S a v o y  od světoznámého finského designéra a architekta Alvara Aalto. Tuto unikátní vázu navrhl v roce 1937 a stále se vyrábí. Já jsem šla na jistotu, zatím jen kouknout, protože cena je pro mě stále dosti vysoká. Ale mám ji na seznamu toho, co bych si ráda pořídila a letos si to zkrátka hodlám splnit. Dělá se v několika barevných provedeních a velikostech, ale když už, tak to musí být prostě ta velká.







Z tohoto koutku jsem se nemohla odtrhnout. Snad přežijete to množství fotografií, ale musela jsem :-) Jinak Alvar Aalto se proslavil nejen jako designér této slavné vázy Savoy, ale rovněž navrhoval nábytek a šperky! Každopádně prvenství mu zůstavá v architektuře, ale o tom něco málo až příště. Zpět k výstavě skla. 
 
 


Chladnou mě nenechal ani tento kousek. Timo Sarpaneva 1983 - Claristas. No není to přímo úchvatné? Vzduchové bubliny, vrstvené sklo, tvar ... prostě umělecké dílo.
 





Další ledová krása.  Autor Tapio Wirkkala se tu inspiroval krásnou tajícího ledovce v Laponsku (severní Finsko), kde mnoho let žil.  Jeho Ultima Thule sklo pro Littala je prostě kouzelné.




Birds by Toikka - Oiva Toikka 1972 - finský umělec a designér. Během posledních čtyřiceti let vytvořil Toikka více než 400 kusů těchto nádherných ptáčků. Každý kousek je ručně foukaný. Překrásné! Bohužel lépe se mi nepodařilo zachytit, protože tyto kousky byly ve skleněných vitrínách. 



 Kohta - Harri Koskinen. Tyto předměty se skládají ze dvou částí různě barevného skla spojeného do sebe. V místě spojení tak vytvářejí třetí barvu. Nádherné! 




 Boxy Vitriini - Anu Penttinen 2010. Dokonalý způsob jak prezentovat všechny maličkosti, které milujeme. Pro milovníky ukládání drobných předmětů. Malé, krásné, dokonalé.



Birds by Klenell - Matti Klenell. Další ptáčci, u kterých jsem stála pěknou chvíli. Nejsou jen dekorativní záležitostí. Díky spodní duté části mohou sloužit jako např. jako krabička na klenoty nebo jiné drobné předměty či vzpomínky. 





Dózy a zajímavé hrníčky, ale mnohé další krásné kousky byly k vidění a ke koupi.  




Součástí stále prodejní expozice jsou například tyhle retrokelímky. Jsou to úžasné hrnečky, nemyslíte? Autorkou je Eva Pelechová.





K vidění a koupi byly i tyto krásné a originální kousky mého dalšího oblíbence Maxima Velčovského.  Nedávno o něm napsala Iri na svém blogu Můj dům, můj squat. Více si můžete přečíst zde.  A to je konec mojí dnešní malé "skleněné" reportáže.  Doufám, že jste si spravili oko stejně jako já :-)



Našli jste si svého favorita?


13 komentářů:

  1. Jsem naprosto nadšená ... viitrini si přeju a pořád jsem se neodhodlala a moc se mi líbí ty kelímky - jdu zjistit, jak je dopravit do PRahy:) Děkuju za fantastický foto přenos krásné výstavy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iri, víš, že jsem si na Tebe hned vzpomněla? Ale nebyla jsem si jistá, jestli jsi o nich psala ty! Jinak ty retrokelímky ... pokud bys nesehnala někde na eshopu, není problém, koupím Ti je a pošlu. Ty jsou totiž součástí stálé expozice a ty tam budou i přístí týden. Pokud bys tedy chtěla, napiš email.

      Vymazat
    2. Tak jen namátkou je koupíš třeba zde http://www.de-sign.cz/interier/378-retro-kelimky.html a ještě o 80Kč levněji :-)

      Vymazat
    3. Moc děkuju, tam musím zajít nejen pro kelímky, vypadá to úžasně a já Pražačka tam ještě nebyla:) A ano, ano, o vitriini jsem psala, když na ně Designor dával slevu, ale v akci byly jen růžové (bylo to na Valentýna) a já chci hrozně tyrkysovou:) Každopádně kelímky jsou boží, you made my day Baru!!:)

      Vymazat
    4. Pleasure on my side :-) A souhlasím, kelímky jsou fakt boží, ale jeden by mi nestačil, aspoň tak tři:-) A já chci vázu Savoy, strašně moc, jdu šetřit! :-)

      Vymazat
  2. no páni, to je krásy! váza Savoy je opravdu dechberoucí, je to opravdu krásný kousek, podle "vidění" ji znám, ale nevěděla jsem kdo je autorem, díky za informace. měli jste krásně strávenou neděli...přeji ať je váza brzo doma :-)
    Hezký prodloužený víkend, Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, byla jsem sama, s dětičkama by se "sklo" fakt nedalo, to bych se možná nedoplatila :-) A byla jsem ještě na dvou dalších výstavách, takže jsem měla kulturní dopoledne a děti s tatínkem bobovali :-) Užij si den volna navíc!

      Vymazat
  3. Báro, výstava musela být krásná, podrobně studuji... Jsem nadšená z retrokelímků. Zmrazený hruškový protlak mě dostal. A máš pravdu, že jeden je málo, chtělo by to od každého jeden... Hezký večer! Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, byla! Byla jsem z ní úplně nadšená. Kelímků by chtělo minimálně sadu, viď? Dají používat i jako květináčky! Pěkný večer i Tobě.

      Vymazat
  4. Můj favorit je sklenička z vrstveného skla.Kamarádka má podobnou skleničku na kávu a v praxi vypadá úžasně!!!A ta ledová krása je druhý favorit. Baru, moc krásné fotky a výstava, díky, že se s námi podělíš.Hezké velikonoce, letos jsou opravdu "white".Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, u nás od rána sněží, naštěstí je kolem nuly, tak se to aspoň na silnicíh rozpouští. Kluci byli dneska bobovat. Legrační, skoro v dubnu :-)

      Vymazat
  5. Á, tak další kulturní zážitek mi prchl před nosem, ještě, že se můžu pokochat tady! Architekturu a design Aalta mám taky ve velké oblibě. Ale co se týče skla nedám dopustit na zleté české ručičky. Do Lepeeta občas náhodou zabloudím a kochám se, někdy i radost udělám. Hezké velikonoce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky tam ráda chodím! České sklo taky můžu, ale když já miluju toho Alvara :-) Pěkný den, Čáryfučko :-)

      Vymazat