úterý 12. března 2013

Mysterium katedrály v Chartres

Mám ráda gotiku. Vlastně to je slabé označení. Stejně jako miluji funkcionalismus tak mě kdysi uchvátila gotika. Všichni asi znáte ten pocit, kdy stojíte v gotické katedrále, jen ticho, Vy, ten respekt, síla a duchovno. Alespoň já to tak vnímám, neříkám, že to tak musí mít každý. Je to něco mezi nebem a zemí a už jen samotný fakt, jak a kdy tento gotický styl vznikl a jak převratně, mě velice zajímá. Takže nejen pro všechny, kdo se zajímají o architekturu, přináším typ na knihu, kterou napsal Louis Charpentier -  M y s t e r i u m   k a t e d r á l y  v   Ch a r t r e s . Knihu vydal v roce 1977 a je to vlastně takový soubor jeho zjištění o této bez nadsázky úchvatné a mystické stavbě. Tato katedrála patří mezi nejobdivovanější na světě.  Chartres je malé město, cca 90 km jihozápadně od Paříže. Dnešní katedrála, dříve kostel, stojí na dřívějším velmi významném kultovním místě. Více Vám ale prozrazovat nechci, doporučuji knihu přečíst. Já ji čtu podruhé a stále z ní mám obrovský respekt. A taky doufám, že se tam jednou podívám, protože tuhle katedrálu mám na seznamu míst, které bych velmi ráda navštívila.


  
Propracovanost architektonických detailů není náhoda. A vůbec rozmístění katedrál v celé Evropě, jejich směrová orientace, nic není náhoda. Kdo nevěří, možná uvěří po přečtení této knihy. I František Kupka se svými studenty studoval vitráže této katedrály. 




 "Chartres je gotická stavba. Základem gotického slohu je prvek, nazývaný lomený oblouk." 
Lomený oblouk má ovšem ještě jednu velikou zvláštnost, zkuste se někdy postavit v nějaké katedrále přímo pod lomený oblouk a i když si to neuvědomíte, automaticky se vzpřímíte, narovnáte. Taky jsem si to dříve neuvědomovala, ale je to tak. Že by mysterium?



  
Každopádně tato katedrála je již mnoho let předmětem studia a zájmu. Že by snaha pozvednout člověka k vyšší úrovni lidství?  Přečtěte si knihu a názor si udělejte sami.


Krásné úterý!

 

6 komentářů:

  1. Vřele doporučuji návštěvu, nejen katedrály,...:-)
    V době gotiky, naši předkové,ještě měli čas studovat spousty důležitých souvislostí mezi nebem, člověkem a zemí, což se odráží, nejen v architektuře a době, před 18 stoletím.
    Mimo jiné, "okna katedrály" je i název jedné z technik patchworku, jak je vidět inspirují ve všech odvětvích umění dodnes!
    Doufám, že tu brzo najdeme příspěvek s tvými fotografiemi přímo ze Chartres:-D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, ty jsi byla v katedrále v Chartres? Lačním po informacích :-) Přiznám se, že výlet bych chtěla podniknout ještě letos, ale mám už v plánu Řím, tak nevím, jestli to všechno zvládnu. Každopádně návštěvou katedrály se určitě ráda pochlubím. Celkem se věnuji i věcem, které v tomto směru s architekturou až tak moc nesouvisí a musím říct, že je to opravdu VELMI zajímavé. Díky za návštěvu.

      Vymazat
  2. Baru,to je skvělý tip na knihu.To je tak zajímavé,to si určitě přečtu.Už si píšu do seznamu. A myslím,že až pojedeš do Paříže,tak budeš nadšená.Hezký den.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, Paříž mě kupodivu až tak neláká, ale asi ji budu muset absolvovat taky, protože výlet do Chartres je součástí poznávacích zájezdů. Samotný Chartres jsem zatím nenašla. A knihu opravdu doporučuji. Pěkný večer.

      Vymazat
  3. Tak tu katedrálu bych ráda navštívila a díky za tip na knihu. Baru, pa :) Monika

    OdpovědětVymazat