úterý 26. března 2013

Hundertwasserhaus

V minulé lekci angličtiny jsme s mojí lektorkou kromě  poslechového testu, který jsem udělala jen na 73% (příště to bude určitě lepší!) probíraly dvě velmi zajímavá témata. Selfridge od Jana Kaplického v Birminghamu a Hundertwasser-Krawinahaus ve Vídni. Jedno téma lepší než druhé. H u n d e r t w a s s e r h a u s  jsem zmiňovala již v tomto příspěvku, ale myslím, že jde o stavbu natolik zajímavou, že si zaslouží věnovat se jí samostatně.


Hundertwasserhaus (od roku 2010 oficiálně Hundertwasser-Krawinahaus) ve Vídni je jedním z nejznámějších děl architekta, malíře a sochaře Friedensreicha Hundertwassera. Spolu s ním se na návrzích podílel architekt Josef Krawina. Původní funkce domu spočívala v ubytování sociálně slabších lidí. Dnes se stala jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí města. Nicméně pravdou je, že stovky lidí z celého světa každodenně přichází obdivovat podivný, přesto překrásný  Hundertwasser-Krawinahaus. Bohužel jen zvenčí, protože se jedná o soukromé byty.



 Budova má 52 bytů a 4 kanceláře. Je velmi těžké ji popsat.  Zvláštně konstruované mozaikové dlaždice odráží světlo.  Stromy a rostliny rostou ze střechy a balkonů a tvoří nedílnou součást této "bláznivé" architektury.




Společně s architektem Josephem Krawinou navrhl Hunderwasser tuto stavbu zadarmo, aby zachránil tohle místo před tím, aby tu vyrostlo něco ošklivého. Původně byl postavený jako sociální bydlení, hlavními obyvateli dnes jsou však umělci a intelektuálové. 




V konstrukci domu nebyly použity žádné plastové materiály, jen dřevo a cihly. Každý byt má svoji vlastní barvu. Všechny rohy jsou kulaté, všechny sloupy jsou pokroucené, okna různých velikostí, nerovné podlahy, zvlněné zdi ...  architekt Hunderwasser neměl rád rovné linie.



Celé budově pak dominují dvě zlaté cibulovité věže. Obyvatelé domu se musí cítit jako králové. No kdo by nechtěl alespoň na chvíli bydlet v tomto domě? Já bydlet asi ne, ale určitě bych chtěla nakouknout dovnitř!



Naproti bytovému domu byla  v roce 1991 budova přeměněna v nepravidelně formovanou nákupní pasáž ve stejně nápaditém designu. Najdete tam obchody, bar a unikátní veřejnou toaletu, která rovněž stojí za návštěvu :-) Vídeň je městem velkolepé architektury, historických míst a slavných divadel, ale Hundertwasserhaus rozhodně stojí za to navštívit.

A jak Vám se tento zvláštní dům líbí? Podařilo se někomu z Vás dostat se také dovnitř nebo jste vzali za vděk alespoň veřejnou toaletou?


10 komentářů:

  1. tato stavbe mne ohromuje, a stylem mi evokuje stavby v Barceloně :-) ve Vídni jsme byla asi 3x, ale k domu jsem se nikdy nedostala, tak snad někdy příště...a opět krásné foto :-) Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, tak při další návštěvě Vídně určitě nevynechej! A fotky moc povedené nejsou, málo světla :-( V tomto ohledu už se nemůžu dočkat jara, to se bude fotit až bude dostatek světla. Díky a krásný večer. Škoda, že nemáš blog, nechceš si založit? Ráda koukám na fotky z cest. V Barceloně jsem nebyla.

      Vymazat
    2. Baru, blog nemám (nevím zda bych to tak uměla, aby se na to někdo chodil dívat :-)...ale pár fotek z cestování občas vkládám sem na orbion, a Barcelona tam určitě v květnu přibude :-)
      http://cestovatele.orbion.cz/budlina/fotogalerie/?photoAlbums-sortBy=date&photoAlbums-sortDir=desc#tabs

      Vymazat
    3. Tak to se moc ráda podívám! Díky Baru.

      Vymazat
  2. Ahoj Baru, stavbu jsem navštívila dvakrát a miluji ji! Vzala jsem za vděk veřejnou toaletou :-). Příspěvkem si mne moc potěšila, protože do Vídně jezdím každým rokem na jaře. Zajdu na výstavu do Albertina a nesmí chybět sacher. Chystám se tam začátkem května. Už se moc těším! Fotky jsou krásné! Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, tak takový jarní výlet musí být moc prima. Já zase jezdím do Vídně vždy v prosinci, ale pravdou je, že pokaždé vyšlo parádní počasí na prosinec. Jsem ráda, že jsem potěšila :-) Pěkný večer.

      Vymazat
  3. Mně se to líbí moc, další důvod, proč jet do Vídně, po jejíž návštěvě už léta toužím. A krásně si to sepsala Baru - ve stylu zábavné osvět, to mám ráda:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó děkuji :-) Od Tebe mě pochvala o to více těší! Vídeň je nádherná, jedno z mých oblíbených měst. Určitě si tam naplánuj výlet, nebudeš litovat :-)

      Vymazat
  4. Každým coulem zajímavá stavba, líbí se mi. Byla jsem ve Vídni často, ale tohle mi ušlo. Díky za tip:-)Příště si to musím vynahradit a zaručeně musím navštívit doporučenou toaletu:-)))(ty nikde nevynechám:-D)
    Veselé Velikonoce, přeji:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lezarts, děkuji :-) Návštěvu doporučuji a potom napiš, jak se Ti dům líbil. Krásné svátky jara nebo zimy? No uvidíme :-)

      Vymazat