čtvrtek 7. března 2013

Den volna s architektonickým manuálem

Dnes mám  v o l n ý  d e n ! Uvařila jsem zdravý oběd se spoustou zelených potravin, po obědě uložila mladší dítko ke spánku, mezitím samozřejmě udělala spoustu běžných domácích prací a poté konečně usedla se zaslouženou kávou. Původně jsem sice plánovala udělat si pleťovou masku a svým zrzavým kadeřím dopřát vlasový zábal, ale to počká na večer. Takových dnů není mnoho a proto si je vždycky snažím maximálně užít. Na druhou  stranu mám to štěstí, že na mateřské dovolené můžu pracovat. Nesmírně mě to dobíjí baterky a užívám si jak práci tak děti. Což je pro mě ideální kombinace.



Včera mi manžel přinesl knižní publikaci Ateliéru OK PLAN ARCHITECTS v čele s architektem Luďkem Rýznerem.  Pomalu, ale jistě začínáme pokukovat po někom, kdo nám pomůže s realizací našeho nového bydlení. Mám už sice svého favorita architekta Zdeňka Fránka, o kterém jsem se už zmiňovala tady, ale ráda si rozšířím obzory.  





 Máme rádi jednoduché, m i n i m a l i s t i c k é  b y d l e n í,  čisté linie, zajímavé materiály. Práce Luďka Rýznera se nám líbí. Mně osobně se velice líbí beton, ale podle mého názoru se bohužel ne všude hodí. Myslím, že je důležité, aby i použité materiály korespondovaly s prostředím, kam je aplikujeme. Mít v cihlovém bytě beton mě nepřijde (k mojí smůle) až tak vhodné a harmonické. Působilo by to na mě jako vytržené z již daného kontextu. Dovedu si beton představit ve velkém vzdušném domě, ale na ten si ještě počkáme. Každopádně mně nepřijde moudré trvat na těchto věcech za každou cenu a právě proto se mi líbí architekt  L u d ě k  R ý z n e r ,  který pracuje s myšlenkou, že pro každý záměr se hodí něco jiného. Snaží se používat širší škálu materiálů, která zabezpečí větší pestrost realizace. A přesně toho bych chtěla dosáhnout. Nikoliv doplňky, ale použitými materiály zajistit onu "pestrost" interiéru.



Takže si tak v klidu a pohodě listuji knihou, popíjím kávu  a kochám se, představuji si a sním. Koneckonců plán je základ úspěchu a takováhle věc se nesmí uspěchat. A jak vidíte, nakonec jsem jsem neodolala a moji oblíbenou barvu emerald green mám i v interiéru. Nicméně je to pouze tento jeden polštář pro zpestření.  Až budeme mít ten  nový interiér z různých materiálů, bude tak pestrý, že polštáře už nebudu potřebovat :-) Hi hi ...




Zamilovala jsem si tyto hrnečky! Přivezla jsem si je v loni ze Schönbrunnu z Vídně a mrzí mě, že jenom dva. Brala bych jich celou sadu. Kdybyste měli někdo tip, kde je sehnat popřípadě vám ležely zbytečně doma, ráda je odkoupím. Mají příjemný tvar i objem, jsou černobílé a navíc s příběhem.


A co Vy? Taky si někdy uděláte svůj "volný den"?




8 komentářů:

  1. Baru, určitě a moc ráda si dělám volný den pro sebe :-) já dneska skončila dříve v práci a šla na kávu s kamarádkou, potom na pilates a večer plná vana vody, vše dovršeno výborným šálkem čaje a četbou :-) a teď tvůj blog - také prima den :-)
    ale co mne v příspěvku velmi zaujalo, je ta kniha, díky za inspirativní příspěvek
    hezký konec týdne a ještě hezčí víkend. Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, to zní naprosto báječně! A hlavně je to třeba! Knihu můžeš najít např. zde http://www.archiweb.cz/eshop.php?action=show&id=781 ale pokud vím, je momentálně rozebraná. Tobě též klidný konec týdne a pohodový víkend. U nás bude v duchu oslav, tak se těším :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Báro, hezky jsi to napsala. Takové dny mám moc ráda. Užívám si je vždy naplno i s tím kafíčkem (pěkné hrnky). Je vidět, že sis to užívala a děkuji za tip na zajímavou knihu. Měj se krásně a více takových dnů :-) Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, kniha je určitě nejen zajímavou inspirací. Doporučuji, pokud ji seženeš. Měj se prima a krásný víkend.

      Vymazat
  3. Baru,já mám dnes volný den a mám po ruce knížku o čínské medicíně-Zákon rovnováhy.Taky zajímavé čtení.Ale obrázky bydlení, to je skvělý relax.Já myslím, že Vaše nové bydlení bude naprosto úžasné, protože ty víš,co chceš a máš k tomu ten cit.To já nemám.Přeji Ti krásný den a víkend.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak si svůj volný den krásně užij! TČM je taky rozhodně zajímavé téma. Pěkný víkend! Pa

      Vymazat
  4. jeje ja si pojdem pohladat nejaky hrncek v nedelu na burzu :)

    OdpovědětVymazat