neděle 10. února 2013

Technicky vzato

Dnes bylo opravdu počasí, že by člověk ani psa nevyhnal. Alespoň u nás na jihu Moravy sněžilo a foukalo ... no co bychom taky v únoru mohli čekat, že? A jelikož nás gaučing vůbec nebaví, vyrazili jsme do  T e c h n i c k é h o  m u z e a  v Brně.  Kdo nevěří, ať tam běží. Návštěva opravdu stojí za to. Obzvláště pro děti od těch 4 let skvělý zážitek. A pro mě s foťákem v ruce samozřejmě taky. Takže  t e ch n i c k y  v z a t o,  ideální čas právě na návštěvu tohoto zajímavého muzea.







Nejvíc se mi líbily  v o d n í  t u r b í n y . Na těchto obrázcích můžete vidět průřez jednou z Kaplanových vodních turbín. Dokonalost sama. Kdo ještě neví, miluji industriál a tyhle turbíny
  k tomu určitě patří. Nevím, jestli z toho někdy "vyrostu", ale technické věci mě zkrátka přitahují.





Technické muzeum však není pouze světem turbín a motorů, ale také h o d i n o v ý ch  s t r o j ů . Ty mají jednu nespornou výhodu, měří nám všem stejně :-) Svět ozubených koleček, vrtulek a závaží ... nádhera!






Pokochat se můžete rovněž spoustou starých a u t o m o b i l ů  a  m o t o r e k .  Nejen slavná česká TATRA přitáhne Vaše zraky, ale i tohle dřevěné kolo Kostitřas. I když na kole jezdím ráda, na tomhle bych fakt jet nechtěla.




Milé dámy, je libo  n a t o č i t  a  v y s u š i t  Vaše kadeře? Já bych do toho hned šla! Škoda, zrovna měli zavřeno a já byla u kadeřnice ve čtvrtek.



Au au au ... z u b a ř e  opravdu nemusím! Ovšem v této retro ordinaci by bylo ošetření opravdu stylové, co říkáte?




Hygiena a muži ... No v některých případech mi to nejde zrovna moc dohromady :-) Ti raději nějakou techniku jako kamery, televize nebo že by parní lokomotivu? No nevím, nevím, s touto kamerou by si ještě možná poradili, ale s tou parní lokomotivou už asi ne :-)



 Zatímco já pokukovala po nějakých zajímavých záběrech, synek obdivoval tohle letadlo z Merkuru. Pamatujete? M e r k u r  je nesmrtelná stavebnice, kluci ji mají doma taky, i když v trochu modernizované podobě. 




 V oddělení  k o v o l i t e c t v í  je toho taky spousta k vidění.  Říká se, že všechny cesty vedou do Říma (v létě se tam chystám, tak Vám potom napíši, jestli je to pravda), ale všechny končí stejně ... INRI ... zkratka latinských slov Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, česky Ježíš Nazaretský, král židovský. Ale zase si to tak neberte a hlavně si toho nenakládejte na svoje bedra jako tento stařík a vykročte do nového týdne pravou!  Není nad stálý  o p t i m i s m u s . 


A kdyby na Vás ta letošní zima byla už opravdu dlouhá, zakupte si letenky a hurá do teplých krajin! Ovšem raději ne tímto vrtulníkem, volila bych něco bezpečnějšího :-) Nebo si alespoň zajděte do Technického muzea! To Vám taky zvedne náladu.


Přeji všem pohodový start do nového týdne!


10 komentářů:

  1. Barunko, nádherné fotky ....... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, právě o nich především tento blog je, takže moc děkuju ♥

      Vymazat
  2. dokonalé fotky, zajímavé objekty k focení...my byli předloni v Praze v Technickém muzeu, ale koukám, že v Brně to mají zajímavěji rozšířené (kovolitectví, merkur, zubař...)díky za tip na prohlídku
    hezký týden Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, v Brně je celá ulička řemesel včetně zubaře :-) Děkuju za pochvalu!

      Vymazat
  3. Báro, detaily industriálních předmětů mě fascinují a hlavně pro fotografa je to lahoda. U tebe je vidět, že tě to náramně bavilo. Krásné fotky. Tu červenou Tatrovku musím vidět:) Znám technické muzeum jen v Praze, tak děkuji za tip. Ráda navštívím. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, děkuju! Jo jo, vyžila jsem se dokonale. Někdy stačí ke štěstí fakt málo :-)

      Vymazat
  4. Krásné fotky. Nemůžu si pomoct, ale to zubařské křeslo mi spíše připomíná elektrické křeslo. Brrr.Jinak mě zubař nevadí!Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zubař se nám hodně líbil :-) Děkuju!

      Vymazat
    2. To zubařské křeslo je pro mě fakt děsivý. Mě se líbí letadlo-Merkur, to je opravdu nesmrtelná klasika.Taky jsem ho jako malá měla.Jana

      Vymazat
    3. Jo jo, u nás je Merkur aktuální :-)

      Vymazat