úterý 22. ledna 2013

Kdo maže ten jede

Máte rádi pomazánky? Já velice a proto přináším recept na jednu velmi oblíbenou tofu pomazánku. Naučila mě ji výživová poradkyně Karla Večeřová. UPOZORNĚNÍ: tento příspěvek není vhodný pro odpůrce zdravé výživy :-)  Ovšem zdravá strava prospívá nejen vašemu tělu a duchu, ale taky chuťovým buňkám a především zdraví. Neodsuzujte, prosím, tuto pomazánku dříve, než ji vyzkoušíte, protože si opravdu pochutnáte. Dá se dělat v různých obměnách, základem je tofu ať již uzené nebo klasické. Zeleninu můžete zkombinovat podle vaší chuti. 




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kostka uzeného tofu,
1 větší mrkev,
1 větší kedlubna,
lněné semínko, 
1 kelímek sojanézy,
1 lžíce Tamari nebo Shoyu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tofu najemno nastrouháme, přidáme nastrouhanou mrkev a kedlubnu rovněž najemno, přidáme lněné semínko podle chuti. Já dávám víc, protože krásně křupe a nakonec vše spojíme sojanézou, což je sojová majonéza.  Nakonec přidáme polévkovou lžíci Tamari nebo Shoyu a promícháme. Pomazánka chutná opravdu báječně a nemusíte ji podávat nutně na pečivu. Výborná je i jako náplň paprikového lusku, který rozkrojíte napůl a jednotlivé půlky naplníte. Zeleninu můžete libovolně kombinovat, hodně používám celer, pórek, brokolici. Záleží jen na vás.


Dobrou chuť a dejte šanci tofu :-)

Foto © Barbora Grünwaldová  
Fotografie podléhají autorskému zákonu. 

12 komentářů:

  1. tak tohle je podle mého gusta :-)
    já když prvně zpracovala doma tofu, tak manžel ani neveděl co jí, a pochutnal si. kdybych mu řekla předem, že je to tofu a je to ze zdravé výživy,tak by to z principu nejedl. a časem to přijal a sní i jiné zdravější pokrmy bez řečí :-)
    u nás dneska byl zapečený bulgur.
    dobrou chuť bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, u nás je to stejné. Můžu klidně říct předem z čeho to je a je to bez problémů. Manžel i děti to snědí bez řečí. Bulgur mám taky moc ráda!

      Vymazat
  2. Dobrý den, tato pomazánka je naše oblíbená. My přidáváme kousek česneku. Vyzkouším s lněným semínkem. Děkuji Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by syrový česnek starší syn nejedl a myslím, že tady by byl i zbytečný. Pomazánka už je i tak dost výrazné chuti.

      Vymazat
  3. Náhodou ja takéto jedlá robievam (samozrejme len pre seba), tak tento recept veru vyskúšam. Vyzerá to ako kvasnicová pomazánka, tú mám tiež rada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušejte. Já se přiznám, že kvasnice mi vadí, nemám je ráda, dávám je pouze do chleba a sladkých kynutých těst.

      Vymazat
  4. Perfektní recept-píšu si.Já tofu jím moc ráda,ale pomazánku jsem z toho ještě nedělala.Ti Tvoji chlapi se ale mají-takové dobrůtky jim chystáš.Mňam.Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Omáčky z tofu? To musí být taky dobrý.Máš nějakou dobrou kuchařku zdravé výživy?Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám, naučila jsem se vařit zdravě podle výživové poradkyně, hodně improvizuji.

      Vymazat
  6. Baru mňam! pomazánky taky miluju, tofu i sojanézu mám v lednici, jen ty dochucovadla ještě vychytat;-). Díky za inspiro, hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za návštěvu! Vychytáš, neboj :-) U Tebe, Šárko, nemám strach.

      Vymazat