pátek 1. února 2013

Анна Каренина

Příběh Anny Kareninové mě opravdu zaujal. Film už jsem viděla, teď ještě dočíst knihu, což nebude takový problém, protože tento  t r a g i c k y   l a d ě n ý  r o m á n  Lva Nikolajeviče Tolstého mě naprosto uchvátil. Anna Kareninová jako krásná a inteligentní manželka vysoce postaveného úředníka se dopustí nevěry a dá přednost skutečné a osudové lásce před společenskými konvencemi tehdejšího carského Ruska. Prožívá milostný románek s mladým důstojníkem Vronským, ale jak již napovídá fakt, že se jedná o tragicky laděný román, končí  s e b e v r a ž d o u .  Jedná se o velmi působivé čtení, od kterého se jen těžko odchází. Přesvědčte se na vlastní oči .





A když číst  A n n u   K a r e n i n u,  tak stylově :-) Alespoň nádech tohoto ruského aristokratického stylu v podobě čajové soupravy. Člověka to o to víc vtáhne do děje a přiblíží alespoň na malou chvíli onu atmosféru Ruska.




"To, co bylo pro Vronského skoro celý rok jednou jedinou životní touhou, která mu nahradila všechny dřívější tužby, co bylo pro Annu nesplnitelným, děsivým a tím opojnějším snem o štěstí - tato touha byla ukojena."



 Ve filmovém podání ztvárnila Annu Kareninu úchvatná herečka  K e i r a  K n i g h t l e y .  Jelikož knihu nemám ještě celou přečtenou, těžko posoudím zásadní rozdíly. V románu je Anna Karenina pospisována jako žena krev a mlíko, baculatá, kdežto Keira Knightley je bytost křehká a hubená.
V románu si Anna nechává přešívat staré šaty, ve filmu přímo hýří luxusními róbami. Možná ten,  kdo nejdříve četl román bude kritičtější k filmu, nicméně mě se filmové zpracování celkem líbilo.


Četli jste román nebo viděli film?



19 komentářů:

  1. Knihu som čítala v ranej mladosti, ale nejaký čas som pracovala v SND, tak som sa dosť do hĺbky oboznámila s hrou. Hrala Zuzana Fialová v alternácii so Slávkou Halčákovou a Tomáš Maštalír. 4hod.15 min., ale stálo to zato. Film by som tiež rada zhliadla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film je příběh ve zkratce, řekla bych. Ale do divadla bych na tuto hru určitě šla!

      Vymazat
  2. Film se nám taktéž líbil, že jsme s manželem říkali, že by nebylo od věci si to přečíst, tak děkujem za navnadění...(já teď mám na nočním stolku připravenou knihu - padesát odstínu šedi, všichni o ní mluví, tak sem zvědavá)...a jinak fotky opět super, díky :-) hezký víkend bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, co to je za knihu? Román určitě doporučuji, taková klasika se doma nikdy neztratí. Pěkný víkend!

      Vymazat
    2. já nikdy tento typ knížky nečetla, tak jsem zvědavá, zda se mi to bude líbit(ale moje sestra, kamarádky, kolegyně - všechny o tom mluví, tak si to také přečtu) tato kniha je první z trilogie erotického románu od E.L.James.,je to velmi celosvětově úspěšné, minulý týden u nás vyšel předklad 2. dílu - tady takové shrnutí - Strhující erotický román o temných touhách v každém z nás… Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a… tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží – ovšem za vlastních, specifických podmínek…

      Vymazat
    3. Baru, to zní dobře! Tak hned jak dočtu Kareninu (má necelých 900 stran), pustím se do tohoto románu. Díky za tip!

      Vymazat
  3. Tak tímto příspěvkem jsi mě vrátila dvacet let zpět a připoměla mi moji maturitní otázku z češtiny!Já mám ráda historii ve filmu,ale knižně mi to čtení nejde.Raději současnost.Páni,to je KNIHA-tipuji 800 stránek.Ale ten čajový servis,ten teda je!!!!To je tvůj? Přiznám se,že film jsem neviděla,ale určitě by se mi více líbil než např.Twilight sága.Krásný příspěvek,chválím.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak tohle čtení by se Ti určitě líbilo! Kniha má necelých 900 stran. TS mě tedy taky nezaujala. Souprava je moje. Pravda, moc často ji nevytahuji, ale tohle čtení si o to přímo řeklo. Pěkný víkend.

      Vymazat
    2. Já přidávám nějaké tipy na knihy, které jsem četla.Jsou to příběhy ze života: Jsem statečná žena-Jan Žáček, Jsem statečný muž-Jan Žáček, Manžel,který štěká,taky kouše-Alena Jakoubková, Klára vstává-Josefa Opplová. Teď mám na stolku knížku od Jarmily Mandžukové Myšlení uzdravuje. O knihách by se dalo psát celé dny.Hezký víkend. Jana

      Vymazat
    3. To mi povídej. Já mám na stole už slušnou hromádku knih - čekatelů. Na čtení mi moc času nezbývá, protože po večer se buď učím do AJ nebo do školy. Tak nějak na přeskáčku. Ale tento román způsobil, že jsem teď tři noci četla :-) A docela mě zaujal výše zmiňovaný titul Padesát odstínů šedi, ten si asi koupím.

      Vymazat
    4. Tuhle knihu znám,v originále je Fifty Shades of Grey.Jsem z knihovnické rodiny,takže přísun nových titulů je stále,ale času málo.Taky mám na stole AJ,Zákon o DPH a dočítám "V koutě štěstí nehledej" od Evy Filipové. To jsou společenská pravidla pro ženy z vlastní zkušenosti autorky.Taky mám v PC složku KNIHY a tam mám stažené obrázky knih, které mě zaujmou (abych na ně nezapoměla).A to je pořádná knihovna!!!!Teď hledám nějakou pěknou knihu o bylinkách!Jana

      Vymazat
    5. Jani, tak ten zákon o DPH mě fakt neláká. Jdu číst! Pěkný večer :-)

      Vymazat
  4. Barunko, ani jedno ani druhé a jak tak koukám, budu to muset napravit .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, určitě do toho jdi, nebudeš litovat. A vítám tě na blogu!

      Vymazat
  5. Baru, děkuji za inspiraci - já můžu zase doporučit Žitkovské bohyně od Kateřiny Tučkové - splněný vánoční dárek - super!!! Nemohla jsem se od ní odtrhnout - domácnost nám spadla.
    Minulý týden jsem dělala Vaši Crosstatu - moc dobrá. Letos se chystám držet 40-ti denní půst před Velikonocema, takže se těším na Vaše špaldové kernotto.
    Krásné zimní dny a příjemné čtenářské chvilky.
    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mončo, díky za tip! Píšu na seznam. Jednou si někam na měsíc zalezu a budu jen číst :-) Crostata je výborná! Já se snažím upravit jídelníček právě teď při nadcházejícím jaru, udělat takový vnitřní úklid. Pohodové dny.

      Vymazat
  6. Taky momentálně hltám, zatím jsem se tedy s Annou nesetkala, právě na ní bratr čeká na nádraží s Vronským...Přiznám se, že jsem docela ráda, že jsem nejdřív viděla film, jednak Wright je můj oblíbenec a jedna tak trochá vím, co od tak velkého svazku čekat. To mi dělalo u Vojny a míru a hlavně těch zdlouhavých scén bitev docela problém. Ovšem takhle stylově nečtu, jedině, že bych si dala na noční stolek matrjošku od tatínka, co přivezl z Moscow. Hezkou neděli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč ne matrjoška? :-) Já jsem Vojnu a mír nečetla, ale přemýšlím, že si časem taky přečtu, i když válečné téma moc nemusím. Krásný večer!

      Vymazat
  7. knihu som čítala, film videla, minulý týždeň som bola na muzikály Anna Ka. v Moskve. Muzikál bol super......

    OdpovědětVymazat