pondělí 3. prosince 2012

Voňavý betlém

Tentokrát Vám přináším inspiraci třeba na mikulášský dárek ... perníkový betlém. Řekla bych, že ze všech perníkových výrobků jako je chaloupka či vláček je tento nejjednoduší. Recept na medové perníčky mám lety prověřený a jiný už bych nezkoušela. Tak třeba ještě stihnete i Vy nějakou mikulášskou dobrotu pro dětičky.

Příprava není vůbec složitá, důležité je nechat těsto alespoň půl dne odležet v lednici. A nebojte se perníkové koření nahradit kvalitními éterickými oleji! Perníčky jsou potom neuvěřitelně voňavé.


 Vykrajovací sada Tescoma.


A zde je recept:

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
3 vejce, 200g práškového cukru, 6 pol.lžic tekutého medu, 100g másla, 600g hladké mouky (prosáté), 1 lžička sody bicarbony, 1 lžička kypřícího prášku do perníků, 1/2 sáčku koření do perníku např. Kotanyi Perník medový, 2 vrch.lžíce kakaa. Perníkové koření můžete nahradit éterickými oleji (anýz, hřebíček, skořice, zázvor). Potom ale dáme pouze 1 lžíci perníkového koření. POLEVA: 1 bílek, 180g prosátého cukru moučka, citron. 

POSTUP PŘÍPRAVY:
Vajíčka, cukr a máslo dobře promícháme, přidáme med, kakao a koření. Mouku prosejeme, promícháme se sodou a práškem do perníku, vlejeme tekutou směs a rukou vypracujeme těsto. Kdo má domácí pekárnu, necháme pracovat ji :-) Hotové těsto zabalíme do mikrotenové folie a dáme do lednice nejméně na 12 hod.
2–3 hodiny před pečením vyndáme těsto z lednice do teplé místnosti. Potom ho prohněteme na pomoučeném vále a vyválíme na 2–3mm silný plát a vykrajujeme tvary. Pečeme na pečícím papíře v troubě 170–200C. Délka pečení závisí na troubě, já mám vyzkoušena na 180 stupňů 13 minut.
V prvních 2 minutách troubu neotvíráme! Po vyndání z trouby potřeme ještě horké perníčky rozšlehaným vejcem.
Poleva: Bílek se vyšlehá na tuhý sníh a postupně přidáme cukr. Když je polevá dobrá, tak se tečka udělaná na talíři nerozteče a za chvíli ztvrdne. Když je řídká, přidá se cukr, když tuhá tak citronová šťáva. Hodně tuhou se dobře zdobí, ale lehce opadává. S polevou si dejte obzvlášť práci, protože to Vám potom ušetření dost nervů při zdobení :-)


Sklenice na med zn. Blomus z Maxidesignu, porcelánová souprava misek Bernadotte, vykrajovačky Tescoma.



A když to dobře dopadne, může Váš betlém vypadat ještě lépe než ten náš :-) Protože já se přiznám, že jsem docela spěchala. Ale už se těším, co na něj kluci řeknou.








A kdyby se někomu nelíbil betlém, může zkusit třeba stromeček nebo vláček. Všechny vykrajovací sady zakoupíte v Tescomě.



Tak příjemné voňavé pečení ...

7 komentářů:

  1. To je opravdu voňavý příspěvek-už jsem si založila recept.Vůbec jsem nevěděla,že Tescoma má takové formičky.Baru,velká pochvala pro Vás,moc se Vám povedl,krásné jednoduché zdobení.Klukům se určitě taky líbil.Budete ho hned jíst,nebo vydrží přes vánoce?Děkuji za tip,letos to nestihnu,ale příští rok určitě aspoň stromeček udělám.Pekný den. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, Tescoma dělá spoustu vykrajovacích sad. Betlém se líbil moc, ale aby vydržel do Vánoc to opravdu nehrozí. Kluci s ním naložili po svém :-) Už je skoro snězený :-)

    OdpovědětVymazat
  3. krásný voňavý příspěvek. u nás jsou již také napečené, jen ve zdobení jaksi pokulhávám, tam mám co zlepšovat :-)
    sladké mlsání
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, u nás jsou už i snězené :-) Kluci se na to vrhli, perníčky mají rádi. Dneska jsme pekli další vánoční várku. Tu už musím schovat :-)

      Vymazat
  4. Báro, dneska u nás jste na pořadu dne, dělali jsme perníčkový betlém (vykrajovátka jsme mimochodem použili i na betlém z keramiky). Dále zapečené brambory s kedlubnami a bešamelovou omáčkou a také adv.věnec z klacku, sice úplně jiný než ten Váš, ale se stejným základem.:-)
    Iveta

    OdpovědětVymazat