neděle 23. prosince 2012

Krampampuli aneb předvánoční Budapešť

Taky jste přežili konec světa? Tak potom vás můžu pozvat na Krampampuli a malý virtuální výlet do kouzelné předvánoční Budapešti. A že nevíte, co to Krampampuli je? Tak čtěte ...

Also, you have survived the end of the world? Then I can invite you on Krampampuli and a little virtual trip into a magical Christmas Budapest. And you don´t know what it is Krampampuli? So read.



Snad každý návštěvník Budapešti zamíří nejdříve na místo, které doslova a dopísmene bere dech! Rybářská bašta. Odtud je bezpochyby nejkrásnější výhled na celé město. Rybářská bašta byla postavena v novorománském stylu v letech 1899 až 1905 podle návrhu architekta Frigyese Schuleka. Její jméno je odvozeno od části zdiva bývalých městských hradeb, které byly ve středověku střeženy cechem rybářů a jež se nacházely v blízkosti rybího trhu. Je to naprosto úchvatné místo s obrovským duchem, ostatně jako celá Budapešť. Však se podívejte!
 






Probably every visitor to Budapest first visit a place that literally takes your breath away! Fisherman's Bastion. From there it is the most beautiful view of the city. Fishermen's Bastion was built in the Romanesque style between 1899-1905 by the architect Frigyes Schulek. Its name is derived from the wall of the former city walls, which were guarded by iddle Ages of fishermen and which are situated near to the fish market. It's absolutely amazing place with great spirit, as is the whole of Budapest. But look!


Rybářská bašta žije svým životem.
I za soumraku má tohle místo neskutečnou energii. To se musí zažít, to nelze popsat.



Fishermen's Bastion lives its life.
Even at dusk this place has incredible energy. You have to experience, it can not be described.




Matyášův kostel. Původní, 60 metrů dlouhá církevní stavba byla postavena v polovině 13. století v  gotickém stylu jako farmí kostel pro německé obyvatelstvo. Dnešní podobu dostal teprve v letech 1874 až 1896 podle návrhu architekta Frigyese Schuleka.








 Matthias Church. Original, 60 meters long church building was built in the mid 13th century in Gothic style church as a farm church for the German population. Today's appearance was given only in years 1874-1896 by the architect Frigyes Schulek.



Gigantický Parlament. Od roku 1902 zde zasedá maďarský parlament. Má 18 000 metrů čtverečních - 691 místností a 27 bran! Je druhou největší budovou parlamentu na světě.



  
 Gigantic Parliament. Since 1902 there shall meet at the Hungarian Parliament. It has 18, 000 square meters - 691 rooms and 27 gates! It is the second largest Parliament building in the world.


Hradní palác - tento královský zámek se začal stavět ve 13. století , vyrovná se však klasickým dílům italské renesance. Na jeho stavbu povolal král Matyáš několik stavitelů z Florencie. Dnes jsou v zámeckém komplexu muzea, galerie a knihovna.








 Já na hradním nádvoří, popíjejíc Krampampuli :-)
I am in the courtyard, drinking Krampampuli :-)


 Castle Palace - the royal castle construction began in the 13th century, however, compares to the classic works of the Italian Renaissance. Its construction called King Matthias several builders of Florence. Today the castle complex of museums, galleries and a library.


A místo, které mě uchvátilo nejvíce - Lánchíd neboli Řetězový most. Jeden ze symbolů Budapešti. Vystavěný podle návrhu Angličana Williama Clarka. Jedná se o závěsný most, řetězy probíhají dvěma branami ve tvaru triumfálních oblouků, které spočívají na dvou pilířích. Poprvé byl  most vysvěcen v roce 1849.









 A place that impressed me the most - Lánchíd or Chain Bridge. One of the symbols of Budapest. Built according to the design Englishman William Clark. It is a suspension bridge chains run two gates in the shape of triumphal arches that rest on two pillars. The bridge was first ordained in 1849.


Vánoční trh. Jeden z nejhezčích, které jsem navštívila. Maďaři jsou velmi milí a přátelští, mají výbornou kuchyni, kterou jsem samozřejmě velmi ráda ochutnala a spoustu krásných hand made výrobků. A taky Krampampuli, což je sladký kořeněný punč s ovocem.











Christmas market. One of the nicest I have visited. Hungarians are very nice and friendly, with excellent cuisine, which of course I am very happy to taste a lot of beautiful hand made products. And Krampampuli, which is a sweet spicy punch with fruit.



Budapešť má svoje veliké kouzlo. Spoustu zapadlých uliček, zákoutí s kavárničkami, ale i rušných a zajímavých míst. Je to místo, kam se určitě na jaře vrátím a už se na to moc těším. 






Budapest has its great charm. Lots of sunken streets, corners and cafes, but also lively and interesting places. It's a place where you will definitely come back in the spring and already looking forward to it.


Přeji všem krásnou poslední adventní neděli a šťastné Vánoce!


 

7 komentářů:

  1. tak tohle místo mě láká čím dál tím víc navštívit...děkuji za krásnou virtuální prohlídku, která mě opět velmi nalákala. musíme návštěvu Budapěšťi naplánovat, ale nejdříve u nás proběhne eurovíkend do Barcelony.
    krásný vánoční čas a spoustu dalších cestovatelských zážitků přeje Bára J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, Barcelona bude určitě nádherná! Já mám na jaře v plánu Řím, tak se taky moc těším. Krásné svátky i vám.

      Vymazat
  2. Překvapilo mě,jak je Budapešť hezká a má své kouzlo.Baru, miluju Vaše cestovatelské fotky.Děkuji za ně,je to krásné pokoukáníčko.Přeji krásný vánoční čas.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, i mě Budapešť velice mile překvapila. Cestování je stejně jako focení moje vášeň, i když s dětmi a všemi aktivitami a povinnostmi je někdy náročné vše zkloubit dohromady, nicméně plán na jaro a léto je už jasný :-) Budapešť na seznamu s názvem "Cestování 2013" nebude chybět. Děkuji za návštěvu a pěkný zbytek svátečního dne!

      Vymazat
  3. Krásná virtuální procházka:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. děkuji Vám za tip a krásné fotky. Troníček

    OdpovědětVymazat