neděle 2. prosince 2012

Advent Vienna

Jelikož je dnes první adventní neděle, dovolte mi, abych Vás pozvala na malou procházku adventní Vídní. Bude Vás provázet nejen vůně pečených kaštanů a punče, ale taky krásná podívaná na úžasné architektonické skvosty, kterých má Vídeň nespočet.

Since today is the first Sunday of Advent, let me invite you for a little walk Advent Vienna. Will you not just for the smell of roasted chestnuts and punch, but also the beautiful spectacle of the great architectural treasures, of which Vienna has countless.


Nastupte, prosím, a nechte se provést Vídní. Je libo koňské spřežení nebo snad historická tramvaj? Obojí přináší nezapomenutelnou atmosféru, kterou Vídeň má.


Take your seat, please, and let us show you  Vienna. Would you like a team of horses or perhaps a historical tram? Both bring unforgettable atmosphere that Vienna has.


První úchvatný monumet je Katedrála svatého Štepána (Stephansdom).  Byla mnohokrát zničena, ale vždy se znovu vynořila na obloze hlavního města a tyčí se nad středověkým centrem Vídně jako neodmyslitelný symbol města. Vroubkovaná věž je 137m vysoká.








 First breathtaking monumet St. Stephen's Cathedral (Stephansdom). It was destroyed many times, but always reappeared in the sky of the capital and towers over the medieval center of Vienna as an inherent symbol of the city. Serrated tower is 137 meters high.



U katedrály si můžete vybrat koňské spřežení a nechat se svést centrem Vídně.
 

 By the cathedral you can choose horse team.


Nezapomenutelná je rovněž procházka přes Graben a to především večer.  Graben je bývalý římský příkop, který se stal na počátku 20. století symbolickou tepnou Vídně. V přízemí vysokých měšťanských domů najdete elegantní starobylé obchůdky a kavárny.  V centru potom můžete vidět děkovný morový sloup v barokním stylu.



Unforgettable is also walk through Graben and especially in the evening. Graben is a former Roman ditch, which happened in the early 20th symbolic artery century Vienna. The high ground townhouses feature an elegant antique shops and cafes. The center then you can see the plague column in the Baroque style.


Přes Graben přijdete k nepřekonatelnému Hofburgu. Hofburg - královský palác, srdce habsburské moci, byl postaven ve 13. století. Má řadu křídel a dvorů. A je opravdu úchvatný!Večerní osvětlení z něj dělá místo, ze kterého se nemůžete odtrhnout. Na poslední fotografii vidíte Hofburg zahalený do světelného pláště adventní Vídně.














 
 Over Graben you come to the overwhelming Hofburg. Hofburg - Imperial Palace, the heart of the Habsburg power, was built in the 13th century. It has many wings and courtyards. And it is truly breathtaking! Evening lighting makes it a place from which you can not look away. On the last photo you can see the Hofburg wrapped in a light cloak Advent Vienna.


Neu Burg - křídlo Hofburgu postavené jako poslední.  Rovněž kouzelná podívaná. Na konci můžete projít pod Burgtor na Heldenplatz.




 Neu Burg - Hofburg wing built last. Also magical spectacle. At the end you can walk under Burgtor at Heldenplatz.


Cestou na Rathaus budete míjet Parlament.  Jako projev úcty athénské demokracie je Parlament (1883) inspirován řeckými chrámy. V popředí stojí fontána Pallas Athény.





 Along the way to the Rathaus you will pass the Parliament. As a tribute to the Athenian democracy, Parliament (1883) inspired by Greek temples. In the foreground is a fountain Pallas Athena.



Rathaus - nádherná novogotická radnice, kterou snadno najdete díky její 98m vysoké věži. Před budovou panuje čirý ruch. Právě teď v zimě se zde konají kouzelné vánoční trhy. 








Rathaus - beautiful neo-Gothic town hall, which is easy to find thanks to its 98 meters high tower. In front of the building is a busy. Right now in winter are held beautiful Christmas markets.


Ale krásné vánoční trhy můžete navštívit také v Schönbrunnu. Schönbrunn - milované sídlo Habsburků bylo postaveno podle plánů Fischera von Erlacha (1696), které upravil Nicolaus Pacassi (1749) . Důstojný zámek, který rozhodně stojí za návštěvu. Vánoční trhy jsou zde překrásné, najdete tu nejen spoustu ručně vyrobených skleněných baněk, ale i další zajímavé výrobky. Samozřejmě jsme nemohli odjet s prázdnou :-)







 
 But the beautiful Christmas markets you can also visit in the Schönbrunn. Schönbrunn - the Habsburgs loved residence was built according to plans by Fischer von Erlach (1696), edited by Nicolaus Pacassi (1749). Dignified chateau which is definitely worth a visit. Christmas markets are beautiful, you'll find not only a lot of handmade glass flasks, but also other interesting products. Of course we could not leave empty-handed :-)


A poslední místo, které jsem ve Vídni chtěla navštívit, je známý Hundertwasserhause. Spíše taková architektonická zajímavost. Hotová symfonie barev a materiálů. Zajímavý svojí nepravidelností - zvednutá zem tam, kde z ní vyrůstají stromy, nahnuté sloupy a spoustu dalších zajímavostí. Za průčelím z mozaiky se nachází 51 bytů, z nichž každý je originál.





And the last place I wanted to visit in Vienna, is famous Hundertwasser. Rather, such architectural interest. Symphony of colors and materials. Its interesting anomalies - raised ground where the trees grow up, tipped poles and many other attractions. Behind the frontage of the mosaics are 51 apartments, each of which is original.



A tady dnešní virtuální návštěva Vídně končí. Neváhejte a udělejte si pěkný výlet! Vydejte se nasát atmosféru Vánoc.  Nejen milovníci památek a kultury budou potěšeni!
 
And here's today's virtual visit to Vienna ends. Do not hesitate and take a nice trip! Soak up the atmosphere of Christmas. Not only lovers of the sights and culture will be pleased!



Přeji všem krásnou první adventní neděli!


 

8 komentářů:

  1. Báro překrásné!!!! Hned bych jela na výlet:-). Příjemnou adventní neděli plnou pohody, paa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko, určitě si najdi chvilku a vydej se na cestu :-) I Tobě krásnou adventní neděli! Nepochybuji o tom, že bude pohodová.

      Vymazat
  2. krásné fotky. děkuji za zavzpomínání na předloňský rok, kdy jsme také Vídeň navštívili. my byli včera v Salzburgu, kde to také má své kouzlo, ale není to tak kouzelné jako právě ve Vídni.
    krásný 1.advent
    Bára J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, já právě moc toužím po Salzburgu, ale ta cesta :-( A tomu staršímu klučíkovi by to bylo líto, že nejede s námi, tak jsem nakonec vybrala ještě Budapešť. Ale až těsně před Vánocemi. Krásnou první andventní neděli i Vám!

      Vymazat
  3. Baru,velká pochvala za fotky.Úplně jsem nasála adventní atmosféru,děkuji za to.Ve Vídni jsem byla, ale ne v adventní čas.Máte tolik nádherných fotek-jak si tu krásu archivujete? Já pořád preferuji stará dobrá alba.Přeji Vám krásný adventní večer a ještě jednou děkuji za krásný příspěvek!Jsem moc zvědavá, jaký bude další, tenhle byl naprosto luxusní.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc díky za pochvalu. Vídeň v době adventu je nejkrásnější. Fotky mám zaarchivované na externím hardisku, protože každý rok mám nějaký trable s PC a už jsem řádně ponaučena. I když kouzlo alba nepředčí samozřejmě nic. Akorát já nějak nestíhám tisknout. Pokud netisknu jako velkoformát na zeď, tak prakticky vůbec :-( A těšit se můžete na něco málo z pečení :-) Krásný večer a děkuji!

      Vymazat
  4. Fotky jsou fakt krásné, prohlížení si doslova užívám.A Baru,byla ta Vídeň přelidněná, nebo to bylo v pohodě? Ještě jedna pochvala a velký dík pro Vás-nikdo tu nezmínil Vaše anglické komentáře.Já si je čtu také,moc mi to pomáhá při mém domácím opakování AJ.Hmmm, další příspěvek bude voňavý? Těším se a další návštěvnice určitě taky. Taky přeji krásný večer.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda! Ve srovnání s předloňským adventem mám pocit, že těch lidí tam bylo opravdu nějak víc, ale možná je to tím, že to byl první advent, těžko říct. No a moje AJ raději bez komentáře, prosím :-) Taky procvičuji, abych nevypadla z kola, ale stále je to bída :-( Voňavý příspěvek jsem právě dokončila, tak snad během týdne vložím, ten nadcházející bude obzvlášť hektický. Mějte se fajn.

      Vymazat